Ewald Jürgen Georg von Kleist

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piirros ja kuvaus Kleistin kehittämästä Leidenin pullosta.

Ewald Jürgen Georg von Kleist (10. kesäkuuta 1700 Vietzow, Pommeri10. joulukuuta 1748 Köslin) oli preussilainen kirkonmies ja fyysikko.[1]

Von Kleist opiskeli lakia Leipzigissa ja Leidenissä. Hän aloitti ehkä sähkökokeilunsa ollessaan Leidenin yliopistossa. Hän oli vuosina 1722–1747 kotiseudullaan Pommerissa pappiskollegion dekaanina tuomiokapitulissa Camminissa ja sitten Köslinin kuninkaallisen hovioikeuden puheenjohtajana. Hän oli Berliinin tiedeakatemian jäsen.

Työnsä ohella Von Kleist harrasti luonnontieteellisiä kokeita ja keksi vuonna 1745 Kleistin pullon, ensimmäisen sähköä varastoivan laitteen, huomatessaan laitteen tehoalisäävän toiminnan. Leidenissä kokeellisen fysiikan professori Pieter van Musschenbroek keksi vähän myöhemmin saman ilmiön omin neuvoin, ja hänen julkistettuaan sen tämä ensimmäinen kondensaattori tuli tunnetuksi nimellä Leidenin pullo. Vaikka von Kleist olikin varhainen keksijä, hän ei ollut julkistanut laitettaan ajoissa eikä sitten enää kehittänyt sitä eteenpäin, niin että nykyajan tutkijat antavat suurimman kunnian kondensaattorin alkuvuosien kehitystyöstä Musschenbroekille.

Ewald von Kleist kuului tunnettuun von Kleistin aatelissukuun. Hän käytti toisia etunimiään muodoissa Georg ja Jürgen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 54. 3. painos. Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]