Pieter van Musschenbroek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieter van Musschenbroek
Henkilötiedot
Syntynyt14. maaliskuuta 1692
Leiden, Alankomaat
Kuollut19. syyskuuta 1761
Leiden, Alankomaat
Kansalaisuus Alankomaalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Leidenin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Willem Jacob 's Gravesande
Instituutti Leidenin yliopisto
Oppilaat Petrus van Aken
Tutkimusalue Fysiikka
Tunnetut työt Kondesaattorin keksiminen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Pieter (Petrus) van Musschenbroek [mʏsxənˈbɾuk] (14. maaliskuuta 169219. syyskuuta 1761) oli alankomaalainen luonnontieteilijä.[1]

Nuorena Pieter van Musschenbroek oli Willem Jacob 's Gravesanden oppilas ja sittemmin tämän ystävä. Vuosina 1719–1723 Musschenbroek opetti Duisburgin yliopistossa matematiikkaa, filosofiaa ja lääketiedettä. Tuona aikana hän oli jatkuvassa kirjeenvaihdossa Daniel Gabriel Fahrenheitin kanssa keskustellen tämän luonnontieteellisistä tiedoista ja tutkimuksista. Vuonna 1721 hänet nimitettiin lääketieteen professoriksi.

Vuonna 1723 hän otti vastaan professuurin Leidenin yliopistossa. Fysiikan professorina hän oli Leidenissä 1739–1761 eli kuolemaansa saakka.[2] Vuonna 1754 hän noudatti kutsua kunniaprofessuuriin keisarilliseen tiedeakatemiaan Pietariin.

Pieter van Musschenbroek teki laajoja lujuusopillisia tutkimuksia selvittäen monien eri materiaalien vahvuuksia. Kaikkein tunnetuin hän on kuitenkin sähkön tutkimuksen historiassa, sillä häntä pidetään Leidenin pullon, ensimmäisen kondensaattorin, keksijänä. Musschenbroek ja hänen oppilaansa Andreas Cunaeus kehittivät Leidenissä tämän ensimmäisen sähkön varastointiin tarkoitetun laitteen ja saivat sen toimimaan. Hän tiedotti löydöstään Réne Réaumurille tammikuussa 1746, ja kirjeen latinasta kääntänyt Jean-Antoine Nollet antoi laitteelle nimen sen syntykaupungin mukaan.

Myöhemmin ilmeni, että Ewald von Kleist oli Pommerissa koonnut samanlaisen laitteen Musschenbroekin ja tämän oppilaan työstä tietämättä jo hiukan aiemmin, muttei ollut ilmoittanut sitä julkisuuteen ajoissa. Niinpä keksintö tunnetaan Musschenbroekiin viittaavalla nimellään.

Pieter van Musschenbroek oli myös erityisen merkittävä newtonilaisten näkemysten levittäjä fysiikassa. Hänen kuuluisin kirjansa Elementa Physica ilmestyi 1726, kirja vaikutti suuresti Newtonin ajatusten leviämiseen Euroopassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 54–55. "Leydenin pullo". Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0.
  2. Leidenin yliopiston fysiikan professorit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pieter van Musschenbroek.