Evidenssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Evidenssi tarkoittaa todistetta, todistusta, todistusaineistoa tai näyttöä. Evidenssillä voidaan tarkoittaa myös varmuutta, ilmeisyyttä, joka on joko välittömästi tajuttua tai loogisen todistelun tulosta.

Sana tarkoittaa laajimmassa merkityksessään mitä tahansa, mitä voidaan käyttää päättelemään jotain väitteen totuusarvosta. Filosofisessa mielessä evidenssi voi sisältää väitöksiä, joiden oletetaan olevan tosia, yritettäessä tukea muita, falsifioitavissa olevia väitteitä. Uskomusten totuusarvoja voidaan arvioida evidenssiteorioilla (katso esim. Dempsterin-Shaferin teoria).

Kaikkein yksinkertaisin tapa hankkia evidenssiä on käyttää omia aistejaan. Jos kaipaa evidenssiä siitä, että taivas on sininen, tarvitsee vain katsoa taivaalle.

Luonnontieteellinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnontieteessä evidenssiä kerätään tarkkailemalla maailman ilmiöitä tai tekemällä laboratoriokokeita. Evidenssiä käytetään yleensä joko todistamaan tai kumoamaan hypoteeseja, merkittävänä poikkeuksena tästä popperilainen tieteenfilosofia, jonka mukaan hypoteeseja ei voi todistaa oikeiksi evidenssin perusteella.

Merkitys rikostutkinnassa ja oikeudenkäytössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso todistusaineisto.


Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.