Eutelsat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo Eutelsat.svg
Eutelsatin logo pariisilaisessa kuumailmapallossa

Eutelsat (The European Telecommunications Satellite Organization) on eurooppalainen tietoliikennesatelliitti-organisaatio.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se perustettiin valtioiden välisenä organisaationa vuonna 1977. Suomea edusti Posti- ja telelaitos.

Nykyisin organisaatio on ranskalainen yritys, Eutelsat S.A., jonka pääkonttori on Pariisissa. Se on maailman kolmen suurimman satelliittitietoliikenneorganisaation joukossa. Nykyisin Ruotsin ja Suomen intressejä Eutelsatissa valvoo TeliaSonera.

Se lähettää yli 2 100 televisiokanavan ja 970 radiokanavan ohjelmat, joiden kuluttajiin kuuluu yli 120 miljoonaa taloutta, jotka saavat signaalin joko oman vastaanottoantennin tai paikallisen Kaapeli-TV:n kautta. Satelliittien kautta lähetetään muun muassa digi-tv -kanavia. Suomessa lähetyksiä voi vastaanottaa noin 60–80 senttimetrin läpimittaisella lautasantennilla. Maksuttomasti katseltavia digitelevisiokanavia näkyy Suomessa satoja.

Tammikuussa 2012 yhtiön suurin omistaja espanjalainen Abertis Telecom (31% osuus) myi 16%-osuuden yhden miljardin euron hintaan. [1] Kesäkuun lopulla Abertis myi 7% osuuden Eutelsatista Kiinan kansantasavallan CIC-yhtiölle (China Investment Corporation). [2] Myyntihinta oli 385 miljoonaa euroa, joka tuotti 273 miljoonan euron voiton Abertikselle. Yhtiölle jäi 2,35 % osuus Eutelsatista.

Satelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eutelsatin satelliitit vuonna 2008

Ensimmäinen Eutelsat 1-F1 lähetettiin 16. kesäkuuta 1983 geostationaariselle radalle. Se tunnetaan nykyään Hotbird-nimellä ja sen sijainti on 13 astetta itäistä pituutta.

Nykyään Eutelsat Hotbird -satelliitteja on samalla sijaintipaikalla yhteensä viisi kappaletta, joista uusin Hotbird 8 lähetettiin radalle syksyllä 2006. Satelliittien toistimet ovat pääosin taajuusalueella 10,7–12,75 GHz.

Muita Eutelsatin käyttämiä sijainteja ovat:

  • Eurobird 1 (28,5 astetta itään, tv-lähetysten kohteena pääasiallisesti Iso-Britannia)
  • Eurobird 2 (25,5 itä, kohdealue Lähi-itä)
  • Eurobird 3 (33 itä, useita lähetyskeiloja eri puolille Eurooppaa)
  • Eurobird 10 (10 itä)
  • Atlantic Bird 1 (12,5 länsi, Eurooppa ja Pohjois-Amerikan itärannikko)
  • Atlantic Bird 2 (8 länsi, Eurooppa ja Pohjois-Amerikan itärannikko)
  • Atlantic Bird 3 (5 länsi, Eurooppa, Pohjois-Amerikan itärannikko ja Afrikka)
  • Atlantic Bird 4 (7 länsi, Lähi-itä)
  • Sesat 1 (36 itä, Eurooppa, Venäjä)
  • Sesat 2 (53 itä, Eutelsatin vuokraama venäläinen Ekspress-sarjan tietoliikennesatelliitti)

Eutelsat W -sarjan satelliitteja (7°E, 10°E, 16°E, 21,6°E, 36°E ja 70,5°E) käytetään televisiokanavien lähettämisen lisäksi muuhun tiedonvälitykseen (internet-gatewayt, uutisvälitys tietotoimistoille, EBU). Näistä 36°E on käytössä erityisesti Venäjälle ja 70,5°E Lähi-itään. Useimmissa satelliiteissa on lisäksi suunnattavia lähetyskeiloja joita on kohdistettu tällä hetkellä mm. Madagaskarille, Turkkiin ja Länsi-Afrikkaan.

28. lokakuuta 2010 Ariane 5-raketilla laukaistu W3B-tietoliikennesatelliitti todettiin GEO-radalla täysin romuttuneeksi, sen ajoainetankki vuosi sitä tahtia, että satelliitti voidaan vain ajaa ns. hautausmaaradalle. Täten sen tuotto on vain vakuutuskorvauksen veroinen, joka voi olla hyvä, jos satelliitin lähetystehon liisaus olisi jäänyt vähäiseksi, muussa tapauksessa se merkitsee merkittävää tappiota. W3B:n tarkoitus oli myös kilpailla Afrikan tietoliikenneyhteystilauksista kiinalaisia tietoliikennesatelliitteja vastaan. [3] Epäonnistuneen satelliitin laukaisun jälkeen mediassa esitettiin mahdollisena pudottaa satelliitti radaltaan, mutta pian tunnustettiin, että se jää avaruusromuksi vuosikymmeniksi. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eutelsat.