European Launcher Development Organisation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

European Launcher Development Organisation (ELDO) oli eurooppalainen valtioiden välinen organisaatio, joka perustettiin 1960-luvun alkupuolella kehittämään Länsi-Euroopalle oma kantoraketti, Europa. Sen toiminta itsenäisenä päättyi vuonna 1975, kun se yhdistettiin ESRO:n kanssa Euroopan avaruusjärjestöksi.

Huhtikuussa 1960 Iso-Britannia peruutti Blue Streak-ydinohjuksen tuotannon. Ohjus oli ilmeisesti kehitetty täysin valmiiksi, mutta Eisenhowerin hallinto painosti Englantia luopumaan omasta ydinohjuksesta ja kehottaen Englantia tilaamaan Polaris-ohjuksia Yhdysvalloista sen sijaan. Englanti teki näin. Se pyrki kuitenkin saamaan Euroopan maita ylläpitämään ko. ohjuksensa tuotannon kantoraketin 1. vaiheena.

Englannin aloitteen hyväksyivät Belgia, Ranska, Saksa, Italia, Alankomaat ja Australia, joka oli ulkojäsen. Ohjuksen koelentoalue rakennettiin Australiaan.

ELDO aloitti Europa-kantoraketin kehitystyön jo vuonna 1962, mutta juridisesti organisaatio alkoi toimia vasta vuonna 1964.

Ranska toimitti oman luotainrakettinsa 1. vaiheen Europan 2. vaiheeksi. Saksa pyrki kehittämään raketin kolmannen vaiheen. Italialle jäi nokkakartiot ja testisatelliittien valmistus.

10 laukaisua tehtiin Woomerasta, Australiasta. Niiden tunnus oli F (Flight, lento).

  • 1964 - 1965 - laukaisut F1 - F3, vain Blue Streak
  • 1966 - 1967 - laukaisut F4 - F6/1 & F6/2
  • 1967 - 1970 - laukaisut F7 - F9

Lentoa F10 ei ollut. Vuonna 1966 tehtiin päätös siirtää laukaisukeskus Kourouhun, Etelä-Amerikkaan. Lento F11 tehtiin Guyanan avaruuskeskuksesta vuonna 1971.

Vuonna 1974 ELDO ja European Space Research Organisation (ESRO) fuusioituivat ja muodostivat Euroopan avaruusjärjestön.

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.