Euridice

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Euridice
Cervelli Orfeo ed Euridice.jpg
Alkuperäinen nimi Euridice
Määritelmä favola drammatica
Säveltäjä Jacopo Peri
Libretto Ottavio Rinuccini
Pohjautuu Orfeuksen ja Eurydiken myyttiin
Kieli italia
Kantaesitys 6. lokakuuta 1600
Palazzo Pitti, Firenze
aikajana Perin oopperoista
Dafne
1594
Euridice
1600
Le nozze di Peleo e di Tetide
1608
Eurydice oopperan käsikirjoituksen kansi

Euridice on Jacopo Perin ooppera joka sai ensi-iltansa 6. lokakuuta 1600 Palazzo Pitissä Firenzessä. Libreton kirjoitti Ottavio Rinuccini. Teos valmistui Henrik IV:n ja Maria de' Medicin häitä varten. Sitä pidetään ensimmäisenä näihin päiviin kokonaisena säilyneenä oopperana (Perin Dafne vuodelta 1597 ei ole säilynyt kokonaisena).

Peri lauloi itse nimiosan kantaesityksessä Palazzo Pitissä. Useissa rooleissa oli säveltäjä Giulio Caccinin seurueen jäseniä, mukaan lukien tyttärensä Francesca Caccini. Caccini itse asiassa sävelsi samaan librettoon oman, samannimisen teoksen ja sai sen jopa julkaistua ennen Perin oopperaa. Se sai ensiesityksensä kuitenkin vasta 1605, eikä sitä ole sen koommin esitetty, ehkä Perin version menestyksen johdosta.

Euridice on varhaisimpia teoksia, missä on kuultavissa resitatiivin (ns. 'puhe-laulun') käyttöä. Laulumelodiat ja rytmit on sävelletty kuvastamaan painotuksia tekstissä sekä jäljittelemään puhetta. Lisäksi riitasointuja ja odottamattomia muutoksia bassokuviossa käytetään tunteikkaissa kohdissa, huudahduksissa tms.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.