Essi Avellan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Essi Avellan (s. 1975 Raisio) on suomalainen viiniasiantuntija. Samppanjaeksperttinä kansainvälisesti tunnettulähde? Avellan on FINE Champagne Magazinen päätoimittaja, FINE-lehtien ja Glorian Ruoka & Viinin viinitoimittaja ja useiden kotimaisten sanomalehtien viinikolumnisti. Kansainvälisesti Avellan avustaa muun muassa Decanteria, The World of Fine Winea ja TONGia. Hän on Decanter- ja The World of Fine Wine -lehtien samppanjapaneelien jäsen ja samppanjatuomari Decanter World Wine Awards -viinikilpailussa. Avellanilla on oma viinikoulu Helsingissä ja Tampereella. Essi Avellanille on myönnetty Ordre des Coteaux de Champagnen Dame Chevalier -arvonimi.

Avellanin ensimmäinen kirja 100 parasta viiniostosta 2009–2010 ilmestyi Kustannusosakeyhtiö Tammen kustantamana keväällä 2009. Hänen seuraava kirjansa Matka Champagneen ilmestyi syksyllä 2010 (Tammi), ja sen englanninkielinen versio julkaistiin alkuvuodesta 2011. Keväällä 2011 julkaistiin hänen kolmas kirjansa 100 parasta ruokaviiniä 2011–2012 (Tammi). Hänen kaksi ensimmäistä kirjaansa 100 parasta viiniostosta 2009–2010 ja Matka Champagneen valittiin vuoden 2010 parhaimpina viinikirjoina edustamaan Suomea kansainvälisessä Gourmand Wine Book Awards -kisassa. Kirjat kilpailevat maailman parhaan tittelistä kategorioissa ’Opas’ ja ’Ranska’. Suomen lisäksi kisassa on mukana 153 muuta maata.

Koulutukseltaan Avellan on kauppatieteiden maisteri (KTM), ja hän työskenteli ennen Master of Wine -tutkinnon suorittamista Silja Linen tax free -myymälöiden tuotepäällikkönä.

Hän on Suomen ensimmäinen Master of Wine (MW). Tämän viinimaailman arvostetuimmanlähde? tutkinnon suorittaneita on tällä hetkellä 289 yli 20 eri maassa. Tutkinnon kolmen osion suorittaminen antaa Avellanille oikeuden käyttää Master of Wine -nimikettä ja sen lyhennettä MW. Avellan palkittiin Tim Derouet Memorial Awardilla sekä Lily Bollinger Medalilla Master of Wine -tutkinnon erinomaisesta suorittamisesta.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]