Koordinaatit: 50°9′N, 8°34′E

Eschborn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eschborn
vaakuna
vaakuna

Eschborn

Koordinaatit: 50°9′N, 8°34′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Main-Taunus-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,1 km²
Korkeus 124 m
Väkiluku (2020) 21 651[1]
 – Väestötiheys 1 785 as./km²
Postinumero 65760
Suuntanumero(t) 06196, 06173

Eschbornin sijainti Main-Taunuksen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Eschborn on kaupunki Main-Taunuksen piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se on osa Reinin–Mainin konurbaatiota, ja kuuluu Frankfurt am Mainin läntiseen esikaupunkialueeseen. Eschborn koostuu varsinaisesta Eschbornista ja Niederhöchstadtista, jossa asuu noin kolmannes kaupungin väestöstä[2].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suihkulähde kaupungin keskustassa

Eschborn rajoittuu kaakossa Frankfurt am Mainin kaupunginosiin Sossenheimin ja Rödelheim. Etäisyys Eschbornista Frankfurtin keskustan Hauptwachelle on kahdeksan kilometriä kaakkoon.[3] Pohjoisessa Eschborn rajoittuu Hochtaunuksen piirikuntaan. Frankfurtin lentoasema sijaitsee Eschbornin eteläpuolella.

Eschbornin pohjoisosassa on Niederhöchstadt, joka oli aiemmin itsenäinen kunta. Niederhöchstadt on kanta-Eschbornia maalaisempi. Sen asuinrakennuskanta koostuu erillistaloista ja yhden hengen talouksien osuus on pienempi[2]. Niederhöchstadt oli aiemmin niin kutsuttu Straßendorf, jonka asutus oli ryhmittynyt selkeästi yhden kadun varrelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eschbornin alueella on asuttu jo kivikaudella. Paikkakunnan nimi on kelttiläistä alkuperää, ja se mainitaan historiallisissa teksteissä ensi kerran vuonna 770 muodossa Aschenbrunne. Niederhöchstadt mainitaan ensi kerran 783. Asiakirja on myöhemmin keskiaikana koottu Lorschin koodeksi. Tuhoisa tulva koetteli paikkakuntaa 3. heinäkuuta 875 ja alueella käytiin Eschbornin taistelu 14. toukokuuta 1389. Eschborn kuului Kronbergin aatelissuvun läänityksiin (Reichslehen) keskiajalta aina vuoteen 1704, jolloin suku sammui. Läänitykset olivat osa Mainzin vaaliruhtinaskuntaa, joka kuului Pyhään saksalais-roomalaista keisarikuntaan.[4]

Vanhan valtakunnan aika päättyi 1806 ja Eschborn liitettiin Nassaun herttuakuntaan, joka taasen liitettiin kokonaisuudessaan Preussiin 1866. Toisen maailmansodan jälkeen alueesta tuli osa uutta Hessenin osavaltiota. Eschborn sai rautatieyhteyden 1874, jolloin valmistui 9,5-kilometrinen Kronberger Bahn. Paikkakunta muuttui varsin lyhyessä ajassa talonpoikaiskylästä teollisuuskeskukseksi. Niederhöchstadt liitettiin Eschborniin 1971.[4]

Eschbornin läpi kulkee niin kutsuttu Skulpturenachse Eschborn (Veistosakseli Eschborn), joka on ulkoilmaan tuotujen veistosten verkosto, ei niinkään suoralinjainen akseli.[5]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eschborn on hyötynyt taloudellisesti Frankfurtin läheisyydestä. Kaupunki on vauras ja siellä on työpaikkoja huomattavasti enemmän kuin asukkaita. Työpaikat ovat palveluvaltaisia (rahoitus, IT, kaupankäynti).[6]

Eschborn on Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piirissä, asemia on kolme: Eschborn Süd, Eschborn ja Niederhöchstadt. Keskeisiä maanteitä ovat moottoritiet Bundesautobahn 66 ja Bundesautobahn 5, jotka risteävät kaupungin kaakkoispuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Bevölkerung in Hessen am 30.09.2020 nach Gemeinden Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 29.3.2021. (saksaksi)
  2. a b Ausgewählte Daten über Bevölkerungund Haushalte am 9. Mai 2011 in den hessischen Gemeindenund Gemeindeteilen Statistische Berichte. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 11.7.2021. Viitattu 30.3.2021. (saksaksi)
  3. Entfernung Eschborn, Hessen, DEU_ Luftlinie.org. Viitattu 29.3.2021. (saksaksi)
  4. a b Abriß der Geschichte der Stadt Eschborn Historische-eschborn.de. Historische Gesellschaft Eschborn e.V.. Viitattu 29.3.2021. (saksaksi)
  5. Skulpturenachse Taunus.info. Taunus Touristik Service e.V.. Viitattu 29.3.2021. (saksaksi)
  6. Wachstum und Arbeit Eschborn.de. Stadt Eschborn. Viitattu 29.3.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eschborn.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Eschborn
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Niederhöchstadt