Erzurum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erzurum

Erzurum

Koordinaatit: 39°54′N, 41°16′E

Valtio Turkki
Maakunta Erzurumin maakunta
Hallinto
 – pormestari Mehmet Sekmen
Väkiluku (2006) 433 178


Erzurum (muinainen Theodosiopolis, armeniaksi Karin) on Erzurumin maakunnan pääkaupunki Turkin itäosassa, Anatolian ylängöllä. Vuonna 2006 siellä arvioitiin asuvan 433 178 asukasta.[1] Erzurum sijaitsee Ankarasta Iraniin kulkevan väylän varrella; se on ollut muinaisista ajoista alkaen karavaanien pysähdyspaikka; nykyisin rautatie[2] ja Baku–Tbilisi–Ceyhan-öljyputki kulkevat sen kautta.

Ennen armenialaisten kansanmurhaa ja ensimmäistä maailmansotaa iso osa kaupungin asukkaista oli etnisiä armenialaisia.lähde? Armenialaisten todellisesta osuudesta kiistellään.

Kaupungissa vallitsee todellinen mannerilmasto: tammikuun keskimääräinen alin lämpötila on –13,4 °C, heinäkuun keskimääräinen ylin 26,8 °C,[3] ja yli kolmenkymmenen asteen pakkasia sekä sakeita lumisateita esiintyy joka talvi. Kaupungissa on talviurheilukeskuksia, ja se haaveili jopa järjestävänsä talviolympialaiset 2014. Kansallinen olympiakomitea kuitenkin tyrmäsi ajatuksen puutteellisen infrastruktuurin takia.

Kylmän sodan aikana Erzurum oli Naton kaakkoisin lentotukikohta.

Kaupungin yliopisto on saanut nimensä Ataturkin mukaan. Se aloitti toimintansa 1954. Nykyisin siellä on 42 000 opiskelijaa.[4]

  1. IranTour.org (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. LexOrient (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. WMO
  4. Ataturk University

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.