Erich Neumann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erich Neumann
Tämä artikkeli käsittelee natsipoliitikkoa. Samannimisestä jungilaisesta psykologista katso Erich Neumann (psykologi).

Erich Neumann (18921948[1] tai 1951[2]) oli saksalainen kansallissosialistinen poliitikko ja yksi Wannseen konferenssin osallistujista.

Hän syntyi Forstissa protestanttiseen perheeseen. Saatuaan korkeakouludiplominsa hän opiskeli lakia ja ekonomiaa Freiburgin, Leipzigin ja Hallen yliopistoissa. Hän palveli ensimmäisessä maailmansodassa ja yleni yliluutnantiksi.

Hän toimi Preussin talousministeriössä vuodesta 1923. 1927/1928 hänestä tuli aluepresidentti Freystadtiin (Ala-Sleesiaan), sitten hän palveli nuorempana avustavana valtiosihteerinä (Ministerialrat) taas Preussin talousministeriössä. Hän liittyi Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen 1933 eli verraten myöhään muihin natsien huippujohtajiin verraten. Neumann liittyi SS:ään 1934, yleni majuriksi (Sturmbannführer). Vuonna 1938 Neumann ylennettiin alivaltiosihteeriksi ja hän osallistui Hermann Göringin tapaamiseen Saksan talouden ”arjalaistamisesta”. Neumann edusti talous-, työ-, raha-, ruoka-, kuljetus ja ammustuotantoministeriöitä 1942 Wannseen konferenssissa.

Liittoutuneet ottivat hänet vangiksi vuonna 1945. Hänet internoitiin ja hän kuoli huonon terveytensä seurauksena 1948 tai 1951.

Wannseen konferenssista kertovassa elokuvassa Lopullinen ratkaisu (2001) häntä esittää Jonathan Coy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]