Ereškigal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ereškigal tai Ereshkigal on mesopotamialaisessa mytologiassa esiintyvä jumalatar, joka hallitsee kuolleiden valtakuntaa eli Irkallaa. Myös hänestä itsestään käytetään toisinaan Irkalla-nimitystä. Ereškigalin päätemppeli sijaitsi Kuthassa.

Alun perin todennäköisesti taivaan jumalattarena toiminut Ereškigal kaapattiin maan ja taivaan erottamisen jälkeen tahtomattaan kuolleiden valtakuntaan.[1] Joissakin myyteissä hän hallitsee valtakuntaansa yksin, toisissa hänellä on apulaisenaan miehensä Gugalanna. Myös heidän lapsensa Ninazu ja Nungal ovat manalan jumalia. Myöhemmissä teksteissä Ereškigalin puoliso oli Nergal [2].

Ereškigalin ja tuulen jumala Enlilin poika Namtar on kuoleman jumala, ja Ištar on Ereškigalin pikkusisko. Ereškigal ja Ištar olivat toistensa leppymättömiä vihollisia[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sumerian Mythology: Chapter II: Myths of Origins (”goddess Ereshkigal, the counterpart of the Greek Persephone, whom we know as queen of the nether world, but who originally was probably a sky-goddess, was carried off into the nether world, perhaps by Kur. No doubt to avenge this deed, the water-god Enki set sail to attack Kur.”) sacred-texts.com. Viitattu 11.9.2008. (englanniksi)
  2. a b Ereshkigal Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.