Episkyros

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreikkalainen nuori mies kuvattuna hautasteelassa harjoittelemassa pallon kanssa.

Episkyros (m.kreik. ἐπίσκυρος, ”linjan ylittäminen”) on antiikin Kreikasta lähtöisin oleva pallopeli, jossa kaksi joukkuetta yrittää heittää pallon toistensa kenttäpuoliskon päätyrajan yli.

Joukkueissa oli yleensä 12–14 pelaajaa ja kummallakin joukkueella oli oma kenttäpuoliskonsa ja päätyviiva. Pelikenttä oli noin kahden pallonheiton mittainen ja parikymmentä metriä leveä. Kentän keskellä oli keskiviiva, jota joukkueet eivät saaneet ylittää. Joukkueet heittivät pallon vuorotellen toisen joukkueen puolelle paikalta, jossa itse olivat saaneet vastustajan heittämän pallon kiinni (ilmasta tai maasta). Mitä lähempää keskiviivaa pallo saatiin kiinni, sen parempi. Joskus heiton joutui suorittamaan pallon kiinni saanut pelaaja, mutta joskus joukkueilla sai olla erityiset heittäjät. Joukkue sai pisteen onnistuttuaan heittämään pallon vastustajansa päätyrajan yli. [1]

Episkyrosta ei koskaan pelattu Olympian kisoissa.[1] Peliä pidetään yhtenä jalkapallon esiasteena.[2] Myöhemmin muinaisessa Roomassa pelattiin episkyrosta muistuttavaa harpastumia.

  1. a b Koski, Sami & Rissanen, Mika & Tahvanainen, Juha: Antiikin urheilu, Olympian kentiltä Rooman areenoille, s. 75. Atena kustannus, 2004.
  2. Kanerva, Juha ym.: Jalkapallon pikkujättiläinen, s. 10. WSOY, 2003.