Emil Wiechert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johann Emil Wiechert
Emil Wiechert.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 26. joulukuuta 1861
Tilsit, Itä-Preussi
Kuollut 19. maaliskuuta 1928
Göttingen, Saksa
Kansalaisuus Saksalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Pietari Immanuel Kantin yliopisto
Instituutti Göttingenin Georg-August-yliopisto
Tutkimusalue Geofysiikka
Tunnetut työt Seismografin kehittäminen

Johann Emil Wiechert (26. joulukuuta 186119. maaliskuuta 1928) oli preussilainen geofyysikko, joka kehitti muun muassa seismografia. Lisäksi hän osallistui painovoimateorian kehittämiseen 1910-luvulla ja tutki myös tiiviin aineen fysiikkaa ja atomifysiikkaa.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiechert syntyi Tilsitissä, Itä-Preussissa (nyk. Sovetsk, Venäjä). Hänen vanhempansa olivat Johann ja Emilie Wiechart. Hänen isänsä kuoli kuitenkin Wiechertin ollessa nuori. Wiechert ja hänen äitinsä muuttivat Königsbergiin, jossa hän kävi lukion ja sai päättötodistuksen 8. syyskuuta 1881. Königsbergissä hän aloitti myös yliopisto-opiskelunsa. Tuolloin häntä kiinnosti erityisesti aineen rakenne ja uusi fysiikan osa-alue, tiiviin aineen fysiikka.

Wiechertin talous oli tiukilla, jonka takia hänen oli pakko ansaita rahaa. Tämä heijastui hänen opiskeluihinsa ja vasta vuoden 1889 alussa hän sai filosofian tohtorin arvon väitöstyöllään Über die elastische Nachwirkung. Habilitaation suorittamisen hän kuitenkin sai päätettyä jo lokakuussa 1890. Habilitaation jälkeen hän työskenteli Königsbergin matemaattis-fysikaalisessa laboratoriossa.

Göttingen oli tuolloin modernin fysiikan keskipiste. Felix Klein uudisti fysiikan opiskelujärjestelmää Göttingenissä, minkä seurauksena syntyi muutama uusi professuuri. Yksi niistä oli geofysiikan professuuri, johon Wiechert valittiin. Göttingenissä hän pysyi kunnes vuonna 1928 kuoli.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiechert otti osaa keskusteluun suhteellisuusteoriasta. Hän ei ollut samaa mieltä Einsteinin kanssa siitä, ettei eetteriä ole olemassa. Hänen mukaansa sähkömagneettisella säteilyllä on pakko olla jonkinlainen väliaine, jossa se kulkee. Wiechert tunnetaan varsinkin työstään seismografin parissa. Seismografin kehittäminen alkoi kun hän oli matkalla Italiassa ja vieraili muutamissa seismologian laitoksissa. Hän myös kuvasi kuinka seismiset aallot leviävät Maan läpi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]