Emil Jakob Schindler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emil Jakob Schindler

Emil Jakob Schindler (27. huhtikuuta 1842 Wien, Itävalta9. elokuuta 1892 Westerland, Sylt) oli itävaltalainen maisemamaalari.

Schindler avioitui 1879 laulaja Anna Sofie Bergenin (1857–1938) kanssa, joka oli avioliittoa solmittaessa kolmannella kuulla raskaana. Parin taloudellinen tilanne oli tiukka, ja he joutuivat jakamaan asuntonsa taiteilijatovereidensa, muun muassa Julius Victor Bergerin kanssa. Vielä silloinkaan kun ensimmäinen lapsi, myöhemmin nimellä Alma Mahler tunnettu tytär, syntyi, ei parin tilanne ollut parantunut. Schilndler joutui olemaan sairauden vuoksi pitkän aikaa pois, jolloin Annan ja Bergerin välille kehittyi suhde. Anna synnytti 1880 toisen tyttären, Margarethe Julie Schindlerin, jonka oletetaan olevan Bergerin lapsi.

Emil Jakob Schindler, Plankenbergin metsätie syksyllä, noin 1889-1890.

Seuraavana vuonna perheen taloudellinen tilanne koheni, kun Schindler sai huomattavan palkinnon.Myös työtilanne parani, kun hän sai Itävalta-Unkarin kruununprinssiltä Rudolfilta merkittävän tilauksen johon kuului kuvitusta hankkeeseen "Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild", jonka ansiosta häntä pidettiin yhtenä monarkian merkittävimmistä taiteilijoista. Vuonna 1887 hänet nimitettiin Kuvataideakatemian jäseneksi.

Yksityiselämä ei ollut yhtä onnekas, sillä vaikka Annan suhde Bergeriin oli päättynyt, hänellä oli uusi suhde Schindlerin oppilaan ja avustajan Carl Mollin kanssa. Perhetilannetta pidetään syynä molempien tyttärien psyykkisiin ongelmiin.

Schindler kuoli uransa huipulla 1892 umpisuolentulehdukseen. Hänen leskensä avioitui Carl Mollin kanssa 1895.