Elektro (GOMS)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elektro-L-satelliitin malli Pariisissa 2011

Elektro eli GOMS on perhe venäläisiä geostationaarisen kiertoradan sääsatelliitteja.

Elektro 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektro eli GOMS (engl. Geostationary Operational Meteorological Satellite) on kolmiakselistabiloitu sääsatelliitti. Sillä on kolmikanavainen kuvaava radiometri. Se mittaa myös kiertoradan sätelytasoa. Se on Venäjän Planeta-C-sääsatelliittijärjestelmän avaruussegmentti. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika oli vain kolme vuotta eli se oli testisatelliitti.

Elektro-satelliitin kehitys vuosina 1983-1987 oli hidasta, ohjelmistokehitys oli hidasta ja henkilöstömenetykset suuria. Elektro 1 laukaistiin 31. lokakuuta 1994 Baikonurista Proton-kantoraketilla. Radallaan satelliitti tai sen mittalaitteet eivät toimineet. Ohjelma keskeytettiin ja syyn sai VNIIEMin johto.

Elektro-L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. tammikuuta 2011 laukaistiin Elektro-perheen satelliittiversio Elektro-L1. Satelliitti painaa 1700 kg. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika on kymmenen vuotta. Sen valmisti Lavotškin ja se perustuu Navigator-satelliittirunkoon.[1]

Satelliitin mittalaitteiden kuvauspikselin koko on 1 km näkyvän valon aallonpituudella ja 4 km infrapuna-alueella. Koko pallonpuolisko muvataan 30 minuutissa.

Satelliitti kuljettaa myös Cospas-Sarsat GEOSAR SAR-transponderin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]