El Grande

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
El Grande
Pelin kansitaide
Pelin kansitaide
Pelaajia 2-5
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 30-180 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus olematon

BoardGameGeek

El Grande on Wolfgang Kramerin ja Richard Ulrichin suunnittelema lautapeli. El Grande julkaistiin vuonna 1995 Saksassa ja Englannissa ja vuonna 1999 Hollannissa. Peli sijoittuu teemaltaan keskiajan Espanjaan ja siinä tarvitaan kykyä suunnitella omia toimiaan tulevina siirtoina, arvioiden samalla muiden pelaajien toimia. El Grande palkittiin vuonna 1996 Spiel des Jahres -palkinnolla.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan keskiaika tarjoaa puitteet ruhtinaiden keskinäiseen mittelöön vallasta ja kuninkaan suosiosta. Komentaen caballeroja, ratsumiehiä Espanjan lääneistä toiseen pelaajien on pyrittävä saamaan suurin mahdollinen vaikutusvalta itselleen ja mitätöimään toisten ruhtinaiden suunnitelmat.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelataan yhdeksän kierrosta ja kolme pisteytyskierrosta. Jokaisella pisteytyskierroksella lasketaan kussakin läänissä olevien ratsumiesten määrä. Pelaaja, jolla on eniten ratsumiehiä läänissä saa alueesta parhaat pisteet. Ratsumiehet seuraavat El Grandea (kuningasta), joka liikkuu läänistä toiseen.

Jokainen vuoro alkaa huutokaupalla, jossa voittanut pelaaja saa valita ensimmäisenä viidestä vuoron alussa näkyville asetetusta toimintakortista haluamansa. Toimintakorttien mukaisesti ratsumiehiä voi siirtää omaan hoviin ja hovista lääneihin sekä suorittaa kortissa mainitun tehtävän, joka voi olla kuninkaan siirtäminen tai toisen pelaajan häiritseminen tai jokin muu toiminne.

Kolmen kierroksen välein tapahtuva pisteytys alkaa erikoislääninä toimivan Castillon tyhjentämisellä, josta pelaajat voivat siirtää ratsumiehensä yhteen ennalta valittuun lääniin ja järjestää kanssapelaajalle ikävän yllätyksen.

Pelissä tarvittavat taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sattuman osuus El Grandessa rajoituu toimintakorttien arpomiseen. Arvonta tapahtuu avoimesti ja pelaaja voi aina valita viidestä toiminteesta, mikäli voittaa huutokaupan. Päätöksenteko onkin El Granden hienoin ominaisuus. Jokaisessa pelin vaiheessa on mietittävä tarkoin omaa peliä ja samalla yrittää päästä selville muiden pelaajien aikomuksista. Toisinaan on kannattavampaa pilata toisen pisteytys kuin yrittää saada maksimipisteet itselleen.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin tuotetut lisäosat on koottu yhdeksi paketiksi nimeltä The El Grande Expansions. Paketti sisältää muiden lisäelementtien ohessa kolme uutta tapaa pelata peliä. Lisäosa tekee aiemminkin mutkikkaasta pelistä entistä monimutkaisemman. Lisäosat soveltuvat loistavasti pelistä aiemmin pitäville, mutta ne saattavat tuntua liian vaikeilta aloittelijalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spiel des Jahres 1996 Spiel des Jahres. Viitattu 7.11.2016. (saksaksi)