Eksymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eksymä on merenkululle keskeisessä navigoinnissa käytetty termi, joka tarkoittaa kulmaa magneettisen pohjoissuunnan ja magneettikompassin osoittaman pohjoissuunnan välillä. Eksymän aiheuttaa kompassin läheisyydessä pysyvästi olevat magneettiset massat. Itäistä eksymää kutsutaan positiiviseksi ja läntistä negatiiviseksi johtuen laskutoimituksista, joita joudutaan tekemään muunnettaessa tosisuuntia kompassisuunniksi tai päinvastoin.

Eksymän luonteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksymä muuttuu ajan kuluessa. Aluksessa on sekä pysyvää magnetismia, että maan magneettikentän indusoimaa magnetismia. Eksymän muutos johtuu maan magneettikentän aluksen osiin indusoiman magneettisuuden muutoksista. Muutoksia seuraa, mikäli alus on pitkään samassa suunnassa joko kiinnitettynä laituriin tai esimerkiksi pitkäaikaisella valtamerimatkalla. Lisäksi magneettikenttä ei ole vaakasuunnassa, vaan se on kallellaan (inklinaatio), josta syystä eksymä riippuu myös jossain määrin leveysasteesta. Lisäksi esimerkiksi purjealuksen kallistus voi aiheuttaa eksymän muutosta. Puisessa tai muovisessa veneessä tai aluksessa ei aluksen rakenteiden aiheuttama eksymä yleensä ole merkittävä ellei kompassin läheisyydessä ole suuria metalliesineitä. Raudasta, teräksestä tai teräsbetonista valmistetussa aluksessa eksymä voi olla kompensoimattomana kymmeniä asteita. Aluksen lasti saattaa aiheuttaa merkittävän eksymän ja lastattaessa tai purettaessa magneettisia ominaisuuksia omaavaa lastia onkin eksymä tarkastettava. Kompassin lähelle asennetut sähköjohdot, joissa kulkee muutamankin ampeerin sähkövirta, aiheuttavat merkittävää eksymää. Erityisen tarkkana on syytä olla erilaisten ulosottojen johtojen kanssa, koska kuorma ja virta vaihtelevat näissä satunnaisesti.

Eksymätaulukko ja -käyrä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksymän suuruus ja suunta vaihtelee aluksen kulkusuunnan mukaan. Eksymää pienennetään kiinnittämällä pehmeää rautaa olevia kappaleita kompassin läheisyyteen. Tätä kutsutaan eksymän kompensoimiseksi. Kompensoimisen jälkeen kompassiin jäänyt eksymä tarkastetaan kompassiradalla tai nykyään usein yksinkertaisemmin vertaamalla magneettikompassin näyttöä eri kulkusuunnilla hyrräkompassin näyttämään suuntaan. Todettu jäännöseksymä taulukoidaan ja laaditaan eksymäkäyrä käytettäväksi kompassisuuntien ja tosisuuntien määrittämistä varten.

Eksymän kompensoiminen ja eksymätaulukko on tehtävä jokaiselle aluksen magneettikompassille erikseen.

Eksymän matematiikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksymää E kompassisuunnan funktiona voidaan mallintaa kaavalla [1]

Kaavan kertoimet a-e määritetään esimerkiksi pienimmän neliösumman menetelmällä havaintojoukon perusteella. Verraten pienelläkin havaintomäärällä on mahdollista tuottaa käytännön tarpeisiin riittävän tarkka eksymäkäyrä. Esimerkki: Yhdeksästä havainnosta

Kompassisuunta Eksymä
0 -14
40 -8
80 -4
120 5
160 9
200 16
240 10
280 1
320 -6

voidaan määrittää arvot

  • a = 1,0
  • b = -2,9
  • c = -12,5
  • d = 1,1
  • e = -0,4

Näiden pohjalta voidaan piirtää eksymäkäyrä.

Eksymäkäyrä merkitty punaisella ja havaintopisteet sinisillä ympyröillä. (360 asteen kohdalla oleva havainto on sama kuin 0 asteen.)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Handbook of Magnetic Compass Adjustment, sivu 21[vanhentunut linkki] National Geospatial Intellegence Agency, 2004. Viitattu 17.12.2010