Eir (jumala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eir (muinaisnorjaa, suom. apu tai armo) on skandinaavisessa mytologiassa aasajumalatar, jota kutsutaan Eddassa parhaaksi lääkäriksi.[1] Hänet lasketaan mukaan valkyrioiden riveihin, mikä yhdistää hänet tiettyyn kuolleiden herättämisen ominaisuuteen. Eir on taitava kaikenlaisessa parannuksessa, erityisesti yrttien käytössä, ja hän pystyy jopa herättämään kuolleita henkiin. Hän on yksi Lyfia-vuoren asukkaista. Eir on jumalatar Friggin hyvä ystävä. Eir on myös yksi Svipdagsmál-runon Menglödin yhdeksän neidon nimistä.

Hyvänä parantajana Eir on hoitajien hyväntekijä. Modernit pakanat kutsuvat hänen apuaan niin fyysiseen, psyykkiseen, hengelliseen kuin tunteidenkin parantamiseen. Sanotaan, että Eir parantaisi kaikki naiset, jotka etsisivät hänen apuaan, ja hän opettikin vain naisia saloihinsa. Parantamisen jumalatar mainitaan vain hyvin pikaisesti Snorri Sturlusonin Eddassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Snorri Sturluson: Edda: taruopillinen alkuosa Gylfin harhanäky (Gylfaginning) www.gutenberg.org. Project Gutenberg. Viitattu 6.5.2018.