Eino Hyyrynen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eino Valter Hyyrynen (22. kesäkuuta 1902 Viipuri[1]10. maaliskuuta 1965) oli suomalainen näyttelijä ja lausuntataiteilija.

Hyyrynen oli tunnettu erityisesti karjalaisena lausujamestarina. Hän näytteli lisäksi neljässä suomalaisissa pitkässä elokuvassa vuosina 1936–1961. Vuonna 1960 Hyyrynen levytti Lontoon sinfoniaorkesterin kanssa Sergei Prokofjevin kirjoittaman ja säveltämän lastensadun Pekka ja Susi, jossa hän oli kertojana. Uransa aikana Hyyrynen teki kiertueita ympäri Suomea ja esiintyi usein myös radiossa. Hyyrynen palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1960.

Hyyrynen syntyi ja asui pääosin Viipurissa toiseen maailmansotaan saakka, jolloin hän joutui muuttamaan Kanta-Suomeen. Hänen vanhempansa olivat junailija Antti Hyyrynen ja Hilma Josefiina Österman ja puoliso vuodesta 1928 Sirkka Ainikki Kunnas. Hyyrynen työskenteli junanlähettäjänä Pasilan asemalla, mutta oli myös esiintyvä taiteilija ja opetti lausuntaa useissa eri oppilaitoksissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b L. Arvi P. Poijärvi, Ilmari Havu, Mauno Jääskeläinen (toim.): Kuka kukin on (Aikalaiskirja). Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 1950, s. 218. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1949.