Einar Reuter III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Einar Reuter III
Helene Schjerfbeck - Einar Reuter III.jpg
Nimi Einar Reuter III
Tekijä Helene Schjerfbeck
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Muotokuva
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 34 cm
Leveys 28 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneumin taidemuseo

Einar Reuter III on suomalaisen taiteilijan, Helene Schjerfbeckin öljyvärimaalaus vuodelta 1919–1920. Kooltaan tämä työ on 34×28 cm ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Einar Reuter oli Helene Schjerfbeckin ystävä, johon hän oli tutustunut tämän tultua tapaamaan häntä vuonna 1915. Kirjailija, taiteilija, metsänhoitaja Reuter oli ihaillut Schjerbeckiä ja hankkinut neljä hänen maalaustaan itselleen jo aiemmin. Parin vuoden kuluttua tästä tapaamisesta Reuter kirjoitti ensimmäisen Schjerfbeckin elämä­kerran. Heidän ystävyytensä ja keskusteluyhteytensä jatkui koko heidän elämänsä ajan.[1]

Helene Schjerfbeck alkoi maalata Einar Reuter III -teosta samana vuonna 1919, kun Einar Reuter yllättäen ilmoitti Schjerbeckille kihlautuneensa Norjan matkallaan. Tuo kihlaus oli järkytys Schjerfbeckille, jolle Reuter oli ollut tärkeä ystävä tätä ennen. Hän oli maalannut edellisenä vuonna, 1918, lämpimän Purjehtija-teoksen Reuterista heidän yhteisellä lomallaan. Tämän Einar Reuter III -teoksen Reuterin ilme suurine pupilleineen on puolestaan kuin Schjerbeckin oman tunteen kuvaus seuraavana kesänä: pysähtynyt, yllättynyt, shokeraantunut.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leena Ahtola-Moorhouse teoksessa Helene Schjerfbeck – 150 vuotta, Helsinki: Ateneumin taidemuseo, s. 17. ISBN=978-951-53-3438-1.
  2. Anja Olavinen: Helene Schjerbeckin mieskuv(i)a,teoksessa Helene Schjerfbeck – 150 vuotta, 2012. Helsinki: Ateneumin taidemuseo.ISBN=978-951-53-3438-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Einar Reuter III. [1]