Ei kukkia neiti Blandishille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei kukkia neiti Blandishille
No Orchids for Miss Blandish
Teoksen 2. painoksen kansi
Teoksen 2. painoksen kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija James Hadley Chase
Kieli englanti
Genre rikosromaani
Kustantaja Jarrolds
Julkaistu 1939
Suomennos
Suomentaja Olli Nuorto
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1952, 2002
Sivumäärä 250
ISBN 951-20-6103-1
Sarja: Salamasarja
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ei kukkia neiti Blandishille on James Hadley Chasen rikosromaani vuodelta 1939[1]. Ilmestymisensä aikaan teoksen kuvaamaa väkivaltaa ja seksuaalisuutta pidettiin shokeeraavina. Tarina kertoo yhdysvaltalaisista rikollisryhmistä, niiden tekemästä kidnappauksesta sekä rikoksen selvittelemisestä ja kidnapatun naisen etsinnästä. Kirjailija Chase julkaisi vuonna 1962 teoksesta nykyaikaistetun version,[2] mutta suomenkieliset painokset perustuvat alkuperäiseen vuoden 1939 tekstiin.

Tapahtumat alkavat Riley-nimisen gangsterin päätöksestä ryöstää neiti Blandishin jalokivikoru. Ryöstötilanteessa neidin poikaystävä saa surmansa ja rikollisryhmä ottaa naisen panttivangiksi. Vahvempi Grissonin gangsteriryhmä ryöstää kuitenkin itselleen sekä korun että panttivangin, jonka takia poliisi ei pääse tutkimuksissaan tuloksiin. Yksityisetsivä Dave Fenner onnistuu paremmin. Kidnappauksen aikana väkivaltainen Slim Grisson ottaa neiti Blandishin tyttöystäväkseen tämän vastarinnasta huolimatta.

Chasen vuonna 1948 julkaisemaa teosta The Flesh of the Orchid voi pitää teoksen jatko-osana, vaikkakaan sen roolihenkilöissä ei ole paljoakaan yhteistä aikaisemman romaanin kanssa. Jatko-osa on suomennettu nimellä Lähtöjuhlat, neiti Blandish[3].

Teoksen pohjalta on tehty sekä näyttämöversioita että elokuvia. Vuoden 1948 brittiläinen filmi on nimeltään No Orchids for Miss Blandish (ohjaus St. John Legh Clowes) ja vuoden 1971 yhdysvaltalainen elokuva on Grissomin jengi (The Grissom Gang, ohjaus Robert Aldrich).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ei kukkia neiti Blandishille. Kirjasampo. Viitattu 1.5.2019.
  2. Pas d'orchidées, Gallimard, Série Noire 719, sivu 7.
  3. Lähtöjuhlat, neiti Blandish. Kirjasampo. Viitattu 1.5.2019.