Efficient Consumer Response

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ECR (Efficient Consumer Response) on maailmanlaajuinen kaupan ja teollisuuden yhteistyöjärjestö, joka keskittyy tilaus-toimitusprosessin kuluttajalähtöiseen tehostamiseen kaupan ja teollisuuden toimijoiden yhteistyön kautta. ECR-toiminnan tarkoituksena on edistää kaupan ja teollisuuden arvoketjujen välistä yhteistyötä. Nämä arvoketjut kattavat toimijat ja toiminnot alkutuotannosta ja raaka-ainetoimittajista valmistajien ja tavarantoimittajien kautta vähittäis- ja tukkukauppaan ja kuluttajalle.

Best Practices -toimintamalleja on kehitetty muun muassa seuraaville alueille: tuoteryhmäjohtaminen, uutuustuotelanseeraukset, hyllysaatavuus, toimitustenhallinta (logistiikka, tuotetäydennys), tuotetunnistus, jäljitettävyys, pakkaaminen jne. Toimintamallit ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä.

ECR Europe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ECR Europe on kaupan ja teollisuuden yhteistyöjärjestö, jonka toiminta alkoi vuonna 1994. Sen tavoitteena on ollut lisätä kuluttajalähtöisyyttä päivittäistavarasektorin kaikilla osa-alueilla sekä edistää tarpeettomien kustannusten poistamista koko toimitusketjusta.

Järjestö, jonka pääkonttori on Brysselissä, toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan maiden kansallisten ECR-yhdistysten kanssa. Osallistuminen projekteihin Euroopassa ja kansallisella tasolla on avointa kaikille päivittäistavarasektorin yrityksille, mukaan lukien vähittäis- ja tukkukauppiaat, valmistajat, tavarantoimittajat, välittäjät ja alihankkija-palveluntarjoajat kuten logistiikkaoperaattorit.

ECR Europen rooli kattaa kansainvälisessä yhteistyön, toimintamallien tuottamiseen, kansainväliseen standardiyhteistyön ja toimintamallien alueelliseen ja paikalliseen lobbaamisen.

Toimintaa tukevat erilaiset yhdistykset ja yhteenliittymät, esim: GMA (tavarantoimittajien yhteistyöjärjestö), AIM (eurooppalaisten tuotemerkkien yhdistys), TCGF (kaupan ja elintarviketeollisuuden yhteistyöjärjestö), Eurocommerce (kaupan lobbausyhdistys EU:ssa) ja kansainvälinen GS1-organisaatio (standardit, tuotetunnisteet ja tuotetietojärjestelmät).

ECR Europe toimii TCGF:n (The Consumer Goods Forum) alueellisena yhteistyö- ja toimeenpano-organisaationa. Lisätietoja TCGF:n toiminnasta ja painopistealueista The Consumer Goods Forum:in verkkosivuilta.

ECR National Initiatives[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ECR National Initiatives -toiminnalla tarkoitetaan kansallisten ECR-organisaatioiden välistä yhteistyötä. ECR-toiminnan keskeinen lisäarvoa tuottava muoto on verkostoituminen sekä ECR Euroopan kautta kansainvälisiin foorumeihin että euroopan sisäinen verkostoituminen eri ECR jäsenmaiden ja -organisaatioiden välillä. Tätä yhteistyötä toteutetaan National Initiatives -foorumissa.

National Initiatives-foorumi koostuu 23 eurooppalaisesta ECR organisaatiosta sekä muutamista euroopan ulkopuolisista satelliittiorganisaatioista. Näiden organisaatioiden jäsenistö kattaa yli 1 800 kansainvälistä, eurooppalaista ja paikallista CPG yritystä.

Foorumin tarkoituksena on jakaa tietoa ECR toimintamalleista ja käytännöistä keskuudessaan, sekä välittää tätä tietoa maaorganisaatioiden kautta paikallisille jäsenyrityksille.

ECR Finland ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ECR Finland -yhdistys tekee ECR-toimintaa painottaen yhteistyötä kuluttajien tarpeiden tyydyttämiseksi paremmin, nopeammin ja alhaisemmilla kustannuksilla. ECR-työtä kehitetään ja koordinoidaan Suomessa yhteistyössä GS1 Finland Oy:n kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]