ed (editori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ed (EDitor) on Unix-käyttöjärjestelmän alkuperäinen tekstieditori, jonka Ken Thompson kehitti vuonna 1969.[1][2] ed on rivieditori, joka edeltää näyttöpohjaisia tekstieditoreita kuten vi.[2]

edin käyttöliittymä on hyvin pelkistetty, ja sen käyttö on mahdollista yksinkertaisellakin päätelaitteella kuten kaukokirjoittimella. Käyttöliittymä perustuu kahteen tilaan: kirjoitustilaan, jossa voi lisätä uutta tekstiä, sekä komentotilaan, jossa voi muokata olemassa olevaa tekstiä. Muokkauskomennot voidaan kohdistaa yhteen tai useampaan riviin. Ohjelma ilmoittaa virheistä kysymysmerkillä, ja tämän jälkeen komennolla h saa lisätietoa.

edin mullistavin ominaisuus oli säännöllisten lausekkeiden tuki. Myöhemmin syntyneet Unix-ohjelmat kuten grep ja sed perustuvat edin syntaksiin. edin vaikutus on nähtävissä myös ohjelmointikielissä kuten Perl.

Käyttöliittymänsä vuoksi ed ei ole suosittu interaktiivisessa käytössä, mutta ilmaisuvoimaisuutensa takia sitä saatetaan käyttää eräajopohjaisiin muokkauksiin skripteissä.

Microsoftin MS-DOS-käyttöjärjestelmässä oli ennen versiota 5.0 mukana edin kaltainen editori edlin, josta kuitenkin puuttui eräitä ominaisuuksia, kuten säännölliset lausekkeet.

  1. Brian Kernighan Remembers the Origins of ‘grep’ 22.7.2018. The Newstack. Viitattu 7.8.2018.
  2. a b Cláudio Ribeiro: Using ed, the Unix line editor medium.com. 6.10.2017. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]