Vagharšapat

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Echmiatsin)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etšmiadzinin katedraali

Vagharšapat (armeniaksi Վաղարշապատ), joka yleisemmin tunnetaan nimellä Etšmiadzin (Էջմիածին), on kaupunki Armeniassa Armavirin maakunnassa noin 20 kilometriä Jerevanista länteen. Kaupunki on Armenian apostolisen kirkon keskus, katolikoksen päämaja.

Kaupunki perustettiin Vardkesavanina ennen ajanlaskun alkua. Kuningas Vagharš (117–140) muutti kaupungin nimeksi Vagharšapat, joka oli kaupungin virallinen nimi vuoteen 1945 ja jälleen vuodesta 1992. Muutama vuosikymmentä myöhemmin kaupungista tuli Armenian pääkaupunki, jona se säilyi 300-luvulle asti.

Georgios Valontuoja rakensi kaupunkiin jo vuosina 301–303 basilikan, joka tunnetaan nykyisin Etšmiadzinin katedraalina. Armenia oli tuolloin ainoa maa, jonka valtionuskonto oli kristinusko.

Vuonna 480 Rooman kuvernööri käski korvata ränsistyneen basilikan uudella ristinmuotoisella kirkolla. Vuonna 618 puinen kupoli korvattiin kivisellä kupolilla, joka lepäsi neljän valtavan pilarin päällä. Nämä yhdistettiin ulkoseiniin kaarilla. Tässä kunnossa kirkko on oikeastaan nykyäänkin. Seinämaalaukset ja pyörörakennukset apsiksen päällä valmistuivat 1700-luvulla. Kolmikerroksinen kellotorni rakennettiin puoli vuosisataa myöhemmin. Kirkossa oli aiemmin suurin Armenian keskiaikaisten käsikirjoitusten kokoelma, mutta nämä on lahjoitettu Matenadaran-kirjastolle.

Pyhän Gajanen kirkko
Pyhän Hripsimen kirkko

Katedraalin lisäksi kaupungissa on kaksi merkittävää antiikkista kirkkoa. Pyhän Gajanen kirkko, joka tunnetaan harmonisista suhteistaan, rakennettiin vuonna 630. Sitä laajennettiin 1600-luvulla. Pyhän Hripsimen kirkko rakennettiin vuonna 618 ja se on säilynyt käytännössä alkuperäisessä muodossaan. Katedraali, edellä mainitut kirkot, uudempi Pyhän Shoghakatin kirkko sekä Zvartnotsin arkeologinen kohde kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.