Earl Browder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Earl Browder 1930-luvulla.

Earl Russell Browder (20. toukokuuta 1891 Wichita, Kansas27. kesäkuuta 1973 Princeton, New Jersey)[1] oli Yhdysvaltain kommunistisen puolueen pääsihteeri ja näkyvin johtaja vuosina 1930–1945.

Browder oli opettajan poika Kansasista. Hän liittyi 15-vuotiaana Yhdysvaltain sosialistiseen puolueeseen. Yhdysvaltain liityttyä ensimmäiseen maailmansotaan vuonna 1917 sodanvastaisia puheita pitänyt Browder vangittiin Espionage Act -lain nojalla.[2] Hän vapautui seuraavana vuonna, mutta joutui olemaan toistamiseen samasta syystä vankilassa 1919–1920. Kommunistiseen puolueeseen hän siirtyi vuonna 1921. Browder nimitettiin vuonna 1930 puolueen pääsihteeriksi ja William Z. Fosterin vetäydyttyä vuonna 1932 terveyssyistä sivuun Browderista tuli puolueen johtohahmo. Hän oli puolueen ehdokkaana vuosien 1936 ja 1940 presidentinvaaleissa. Vuoden 1936 vaaleissa hän sai 0,2 prosenttia äänistä, mutta 1940 äänisaalis putosi melkein puoleen, sillä viranomaiset kielsivät häntä matkustamasta kampanjan aikana maan sisällä. Myöhemmin samana vuonna hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen passiepäselvyyksien vuoksi. Hän vapautui 14 kuukauden jälkeen.[2][1]

Vuonna 1944 Browder esitti kiistanalaisen lausunnon, jonka mukaan kommunismi ja sosialismi voisivat elää rauhanomaisesti rinnakkain, ja hän aikoi uudistaa kommunistisen puolueen toimintaa muutenkin. Aluksi pääosa puoluejohdosta tuki häntä, mutta tilanne muuttui, kun Ranskan kommunistisen puolueen johtoon kuulunut Jacques Duclos arvosteli julkisesti Browderin linjausta. Duclosin arveltiin puhuvan Moskovan suulla, joten heinäkuussa 1945 ylimääräinen puoluekokous yllättäen erotti Browderin puoluesihteerin paikalta ja irtisanoutui hänen linjauksistaan. Foster palasi puolueen johtoon. Helmikuussa 1946 Browder erotettiin kokonaan puolueesta.[2] Unkarissa ja Tšekkoslovakiassa vuonna 1949 pidettyjen puhdistusoikeudenkäyntien yhteydessä mainittiin jo ”browderismi” eräänä vääräoppisen kommunismin suuntauksena.[1] Browder kutsuttiin vuonna 1950 kommunistien vaikutusta Yhdysvaltain hallituksessa tutkineen senaatin komitean kuultavaksi ja senaattori Joseph McCarthy kuulusteli häntä. Browder kritisoi kuulemisessaan julkisesti kommunistista puoluetta, mutta ei ilmiantanut entisiä tovereitaan. Koska hän kieltäytyi vastaamasta eräisiin kysymyksiin, häntä syytettiin kongressin halveksumisesta, mutta syytteet hylättiin, koska tuomarin mielestä komitean toiminta ei perustunut lakiin.[2] Browder ei koskaan palannut kommunistisen puolueen jäseneksi.

Matemaatikot William ja Felix Browder ovat Earl Browderin poikia.

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitä on kommunismi? (What Is Communism?), Superior, Wisconsin 1936
  • Voitto – ja sen jälkeen (Victory – and after), Superior, Wisconsin 1943

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Earl Browder (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 4.5.2014.
  2. a b c d John Simkin: Earl Browder (englanniksi) Spartacus Educational. Viitattu 4.5.2014.