European Wind Energy Association

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta EWEA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

European Wind Energy Association (EWEA) on tuulivoimatuottajien edunvalvontajärjestö, joka edistää tuulivoiman käyttöä Euroopassa ja maailmassa. Jäseninä on runsaat 300 yritystä yli 40 maasta. Jäsenyritysten markkinaosuus tuulivoiman maailmanmarkkinoista on lähes 98 prosenttia. Suomesta jäseninä ovat Winwind ja Tekes.[1]

EWEA pyrkii vaikuttamaan tuulivoimatuotantoon liittyvään poliittiseen päätöksentekoon, antaa lausuntoja ja rahoittaa aiheeseen liittyvää tutkimusta. Järjestön toimisto on Brysselissä (Renewable Energy House). Järjestö on Global Wind Energy Council (GWEC) jäsen ja Euroopan uusiutuvan energian neuvoston European Renewable Energy Council] (EREC) perustajajäsen.

Lainsäädäntötavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuulivoiman lisäämiseksi EWEAN:n mukaan valtioiden olisi nopeasti säädettävä lainsäädäntö, joka sisältäisi:[2] kansallisen toimintasuunnitelman, yksityiskohtaiset ja sitovat tavoitteet eri sektoreille (sähkö, lämpö ja kuljetus), lainsäädännöllisesti vakaan uusiutuvan sähköntuotannon, EU:ssa merituulivoiman vauhdittamisen, uusiutuvan energian sähköverkkoyhteyksien kehittämisen ja tuulivoiman tutkimuksen lisäämisen.

EWEAn tavoitteet tuulivoimarakentamiselle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EWEA:n mukaan EU:ssa on alkanut tuulivoimakausi vuonna 2010. EWEA:n mukaan tuulivoima on yleisin sähköntuotantomuoto Eurooppaan rakennettavassa uudessa sähkövoimassa; vuonna 2008 36 prosenttia ja seuraavana vuonna 39 prosenttia rakennetusta sähkövoimasta oli tuulivoimaa. EWEAn mukaan tuulivoiman etuja ovat omavaraisuus, taloudellisuus, polttoaineettomuus, teollisuuden, viennin ja kotimaisen työllisyyden kehitys, sähköntuoton savukaasuttomuus ja hiilidioksidittomuus ja kansalaisten enemmistön kannatus.[3]

Tuottajajärjestö on asettanut omat tavoitteensa tuulivoimalla tuotetun sähkön tuotantomääräksi Euroopassa:[4]

  • 2009: 75 GW, 4 % sähköstä. Tuulivoimateollisuudessa 192 000 työpaikkaa.
  • 2020: 230 GW, josta 40 GW merituulivoimaa. Tuotanto 582 TWh eli 24 % sähkön kokonaistuotannosta EU:ssa, 446 000 työpaikkaa. Uutta tuotantoa vuosittain 24,8 GW, vuosi-investoinnit 23,5 miljardia euroa. EWEAN arvion mukaan tuulisähkötuotanto säästäisi tuolloin vuosittain 28 mrd. euroa polttoaine- ja 8 mrd. euroa CO2-päästömaksuja.
  • 2030: 400 GW, josta 250 GW merituulivoimaa. Tuotanto 1 155 TWh sähköä, 38 % sähkön kokonaistuotannosta EU:ssa. Uutta tuotantoa vuosittain 24,2 GW, vuosi-investoinnit 24,8 miljardia euroa. EWEAN arvion mukaan tuulisähkötuotanto säästäisi tuolloin vuosittain 56 mrd. euroa polttoaine- ja 15 mrd. euroa CO2-päästömaksuja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About EWEA, The most powerful wind energy network
  2. European Wind Industry calls for swift and effective legislation, press release, EWEA 15.2 2007
  3. EWEA 2009 Annual Report , EWEA 2010
  4. EWEA 2009 Annual Report , s. 8, 13, EWEA 2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.