Eufor
Eufor eli European Union Force on Euroopan unionin alainen kriisinhallintaorganisaatio, joka kuuluu Eurooppa-neuvoston alaisuuteen.
Sitä on käytetty Bosnia ja Hertsegovinassa vuodesta 2004 ja Kongon demokraattisessa tasavallassa 2006. Vuonna 2008 päätettiin Eufor-joukkojen lähettämisestä Tšadiin ja Keski-Afrikan tasavallan alueelle tukemaan YK:n Minurcat-operaatiota.[1]
Eufor – Operaatio Althea
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurooppa-neuvosto vahvisti joulukuussa 2003 EU:n olevan valmis käynnistämään Bosnia ja Hertsegovinassa ESDP-operaation (European Security and Defence Policy). Nato päätti virallisesti Bosnia ja Hertsegovinan SFOR-operaation lopettamisesta kesäkuussa 2004. EU:n yhteisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto hyväksyi 12.7. operaation toteuttamista koskevan yhteisen toiminnan, ja tuleva operaatio päätettiin nimetä Altheaksi. Tehtävienvaihto SFOR:ilta Althealle tapahtui 1.12.2004.
EU:lla oli ennestään käynnissä kaksi siviilikriisinhallintaoperaatiota Bosnia-Hertsegovinassa: poliisikoulutusmissio (EUPM) ja tarkkailumissio (EUMM). Althean käynnistymisen myötä Bosnia ja Hertsegovinassa toimii ensimmäinen EU:n johtama uudentyyppinen ja kokonaisvaltainen kriisinhallintaoperaatio, jossa käytetään sekä sotilaallisen (Althea) että siviilikriisinhallinnan (EUPM, EUMM) keinoja.
Operaation mandaatti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]YK:n turvallisuusneuvoston 9.7.2004 hyväksymä päätöslauselma 1551 (2004) antoi mandaatin EU:n Bosnia ja Hertsegovinan sotilaalliselle kriisinhallintaoperaatiolle, joka käynnistyi välittömästi SFORin päätyttyä
Althea
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Althean komentajana toimii Naton Euroopan joukkojen apulaiskomentaja (DSACEUR) ja EU:n operaatioesikunta toimii Naton Euroopan joukkojen päämajassa SHAPEssa. Althean esikunta sijoittuu Sarajevoon. Althea otti vastuulleen Daytonin sopimuksen mukaiset turvallisuus- ja vakauttamistehtävät.
Kansainvälinen yhteisö valvoo edelleen Daytonin rauhansopimuksen noudattamista nimittämänsä korkean edustajan (High Representative, HR) välityksellä. Tämänhetkinen korkea edustaja Miroslav Lajčák toimii Bosnia-Hertsegovinassa myös EU:n erityisedustajana (European Union Special Representative, EUSR) ja vastaa siten EU:n eri organisaatioiden toiminnan koordinoinnista. Korkealla edustajalla on laajat valtuudet (ns. Bonn powers) vaikuttaa osapuolten hallintoelimien, asevoimien ja kaupan järjestelyihin, ja hän voi päätöksiensä tueksi pyytää EUFOR:n apua.
Suomen osallistuminen Althea-operaatioon
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tasavallan Presidentti päätti 1.10.2004 Suomen osallistumisesta operaatio Altheaan noin 200 henkilöllä 1.10.2004 alkaen. Suomi toimi operaation Pohjoisen taisteluosaston kehysvaltiona 1.1.2005 asti. Pääosa suomalaisista joukoista oli sijoitettuna Camp Eagle Base -tukikohtaan lähelle Tuzlan kaupunkia.
Suomalainen Rauhanturvajoukko Bosnia-Hertsegovinassa (SRJBiH) käsittää esikuntaupseereita, yhteysupseereita ja kansallisen huoltoelimen. Suomalaisten vahvuus vuonna 2008 on 53 sotilasta. Yhteysupseeriryhmiä (LOT = Liaison and Observation Team) on kolme, ja ne on sijoitettu Gradacaciin (Camp Lauri), Brckoon (Camp Aaro) ja Bijeljinaan (Camp Ilmari), joissa ryhmät asuvat ns. LOT-taloissa Bosnian koillisosissa.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle 217.71.145.20. 29.10.2007. Arkistoitu 8.3.2014. Viitattu 5.2.2014.