Dunstable

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dunstable - Bedfordshire dot.png
"Norman King" -niminen pubi Dunstablessa

Dunstable on kaupunki Bedfordshiressä Englannissa. Vuoden 2011 väestönlaskennassa sen väkiluku oli 30 184.[1]

Dunstable sijaitsee muinaisessa tärkeässä risteyksessä, jossa kohtaavat roomalaisten keskeinen päätie Watling Street sekä vanha Icknield Way. Roomalaisaikana kaupungin nimi oli Durocobrivis. Nykyisen nimensä se on saanut anglosakseilta. Keskiajalla nimestä on käytetty myös muotoa Dunstaple.

Kaupunki on perinteisesti ollut huomattavan vauras, ja siellä on aina ollut kokoonsa nähden suuri määrä majataloja ja pubeja. Tämä johtuu osaltaan siitä, että kaupunki on yhden ratsain kuljetun päivämatkan (n. 55–60 km) päässä Lontoosta, ja siis sopivalla kohdalla yöpymiseen. Matkaajien sinne jättämä raha rikastutti kaupunkia vuosisatojen ajan.

Dunstable oli yksi niistä paikoista, joihin kuningas Edvard I pystytti Eleonooran ristin muistoksi edesmenneelle Eleonoora Kastilialaiselle vuonna 1290. Luostarikirkossa luettiin Katariina Aragonialaisen ja Henrik VIII:n avioeropäätös.[2]

Ensimmäisen rautatiensä kaupunki sai 1848. Nykyään matkustajaliikenne sinne on loppunut jo hyvän aikaa sitten ja tavaraliikennekin on vähäistä. Aiemmin Dunstable oli merkittävä markkinakaupunki, mutta kun läheinen Luton kasvoi, jäi se syrjään. Sittemmin Dunstablen teollisuus on etupäässä tuottanut ajoneuvon osia Lutonissa sijainneita Vauxhallin tehtaita varten, mutta näiden tehtaiden lakkauttaminen on ajanut alas talouselämää. Tuotantoteollisuus on nykyään vähäistä.

Englantilainen 1400-luvun muusikko John Dunstable (tai Dunstaple) oli luultavasti kotoisin Dunstablesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunstable citypopulation.de. Viitattu 5.7.2017.
  2. Dunstable Genuki. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]