DuckDuckGo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
DuckDuckGo
DuckDuckGo logo.svg
Kotisivu http://www.duckduckgo.com
Kaupallinen Kyllä
Tyyppi Hakukone
Rekisteröinti Ei
Omistaja DuckDuckgo, Inc.
Luonut Gabriel Weinberg
Avattu 25. syyskuuta 2008
Alexa-sija 660. (huhtikuu 2014)[1]
Nykyinen tila Aktiivinen

DuckDuckGo on hakukone, joka painottaa yksityisyyttä eikä kerää dataa käyttäjiltä[2]. Se käyttää hakuihinsa oman hakurobottinsa lisäksi useita eri lähteitä, muun muassa joukkoutettuja verkkosivuja, kuten Wikipediaa[3].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen yrittäjä Gabriel Weinberg perusti DuckDuckGon, alun perin omarahoitteisesti, vuonna 2008. Yritys on saanut sittemmin rahoitusta muualtakin[4]. Hakukone on kirjoitettu Perlillä ja sen palvelimet toimivat nginx:llä ja FreeBSD:llä[5]. DuckDuckGo perustuu enimmäkseen suurten hakukoneiden (kuten Microsoftin hakumoottoria käyttävien Yahoon ja Bingin) ohjelmointirajapintoihin, ja sitä on siksi luonnehdittu "hybridihakukoneeksi"[6] [7].

DuckDuckgo on kasvanut tasaisesti. Huhtikuussa 2013 sivulla vierailtiin DuckDuckGon omien verkkoliikennetilastojen mukaan keskimäärin 1 711 323 kertaa päivässä. Aikaisimmassa saatavilla olevassa datassa vuoden 2010 huhtikuulta vierailuja oli keskimäärin 39 406 päivässä[8].

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DuckDuckGon lähteet on kerätty "noin 50" lähteestä, joihin kuuluvat Yahoo/Bing-hakukoneiden[7] ohella Wikipedia, Wolfram Alpha ja DuckDuckGon oma hakurobotti. Lisäksi se käyttää dataa Wikipedian kaltaisilta joukkoutetuilta verkkosivuilta näyttääkseen hakuun liittyvää tietoa suoraan hakusivulla[3].

DuckDuckGo luonnehtii itseään hakukoneeksi, joka asettaa yksityisyyden etusijalle eikä säilytä käyttäjien IP-osoitteita tai käyttäjädataa, ja käyttää evästeitä vain tarvittaessa. Weinbergin mukaan "Oletusarvoisesti DuckDuckGo ei kerää eikä jaa henkilökohtaisia tietoja. Siinä on tietosuojakäytäntömme pähkinänkuoressa." Koska käyttäjiä ei profiloida, kaikille käyttäjille näytetään samat tulokset eivätkä aiemmat haut vaikuta siihen, mitä tuloksia käyttäjä saa[2].

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]