DragonFly BSD

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DragonFly BSD on vapaa ja avoin, Unixin kaltainen käyttöjärjestelmä, joka syntyi forkkauksena FreeBSD 4.8 -käyttöjärjestelmästä. Projektin aloitti Amiga-taustainen Matthew Dillon, kesäkuussa 2003, ja sitä julkaistiin FreeBSD:n sähköpostilistoilla heinäkuussa 2003.[1]

Dillon aloitti DragonFly BSD -projektin, koska hän koki, että FreeBSD 5 -version kehittäjien valitsema tapa[2] kehittää rinnakkaislaskentaa, kuten monen prosessorin ja säkeistyksen tuki, huonontaisi järjestelmän suorituskykyä. Dillon yritti vaikuttaa FreeBSD-projektin eteemiseen, muutta ajatui riitaan FreeBSDn kehittäjien kanssa, ja hänen oikeudensa suorien lähdekoodimuokkauksien tekemiseen evättiin.[3][4] Tästä huolimatta, DragonFly BSD ja FreeBSD-projektit tekevät vieläkin yhteistyötä joidenkin bugien korjaamisessa ja ajureiden päivittämisessä.

DrogonFly BSDn takoituksena oli jatkaa FreeBSD 4 -version aloittamaa tietä, ja DragonFlyn kehitys on poikennut merkittävästi FreeBSDn pohjasta useassa merkityksessä, mukaan lukien '''Light Weight Threads''' -säkeistystoteutusta ja monipuolista HAMMER-tiedostojärjestelmää.[5] Monet konseptit joita suunniteltiin käytettäväksi DragonFly BSD:n toteutuksessa lainaavat ratkaisuja AmigaOS -käyttöjärjestelmästä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matthew Dillon: Announcing DragonFly BSD lists.freebsd.org. Wed Jul 16 12:41:34 PDT 2003. Viitattu 30.1.2018.
  2. Lehey, Greg: Improving the FreeBSD SMP implementation. USENIX, 2001. http://www.lemis.com/~grog/SMPng/USENIX/paper.pdf [{{{www}}} Artikkelin verkkoversio].
  3. New DragonFly Released For BSD Users - InternetNews. www.internetnews.com. Viitattu 30.1.2018.
  4. Federico Biancuzzi: Behind DragonFly BSD - O'Reilly Media www.onlamp.com. Viitattu 30.1.2018.
  5. OSNews Staff: Interview with Matthew Dillon of DragonFly BSD www.osnews.com. Viitattu 30.1.2018.
  6. David Chisnall: DragonFly BSD: UNIX for Clusters?. {{{Julkaisija}}}, 2007-06-15. Teoksen verkkoversio (viitattu 30.1.2018).
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.