Nuokkukeihäskukka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Doryanthes palmeri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuokkukeihäskukka
Nuokkukeihäskukka puistossa Madeiralla.
Nuokkukeihäskukka puistossa Madeiralla.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Keihäskukkakasvit Doryanthaceae
Suku: Keihäskukat Doryanthes
Laji: palmeri
Kaksiosainen nimi

Doryanthes palmeri
W.Bull

Katso myös

  Nuokkukeihäskukka Wikispeciesissä
  Nuokkukeihäskukka Commonsissa

Nuokkukeihäskukka eli keihäskukka (Doryanthes palmeri) toinen keihäskukkien (Doryanthes) sukuun kuuluvista kasvilajeista.

Nuokkukeihäskukka on monivuotinen ja ainavihanta kasvi, joka kasvattaa pitkän yhden tai useamman lehtiruusukkeen. Lehtiruusukkeiden lehdet ovat muodoltaan miekkamaisia ja kolmesta neljään metriä pitkiä. Ruusukkeista kasvava varsi voi kasvaa viisimetriseksi ja joidenkin vuosien kasvun jälkeen varren päähän kehittyy kukinto. Kukinnan jälkeen yksittäisistä ruusukkeista muodostuneet kasvit yleensä kuolevat, mutta monista ruusukkeista koostuvat kasvit kasvattavat tavallisesti yhden tai useamman uuden lehtiruusukkeen ja jatkavat elämäänsä.

Nuokkukeihäskukka kasvaa rannikkoalueilla, tavallisesti jyrkkien rinteiden kosteissa ja avoimissa eukalyptusmetsissä. Laji on kserofyytti. Lajia tavataan luonnossa itäisessä Australiassa Uuden Etelä-Walesin koillisosissa sekä Queenslandin kaakkoisosissa.

Nuokkukeihäskukkaa kerätään luonnosta paikallisesti ravinnoksi. Ravinnoksi kasvista käytetään nuoria versoja sekä juuria. Kasvista voisi mahdollisesti saada myös vahvaa kuitua. Lisäksi lajia kasvatetaan koristekasvina. Koristekasvina laji pärjää kuivissa olosuhteissa, eikä se tarvitse paljoa vettä. Yli +40°C:n lämpötilassa lehdet voivat kuitenkin muuttua keltaisiksi. Kasvupaikan valoisuuden suhteen nuokkukeihäskukka kasvaa parhaiten täydessä auringon valossa tai vain vähäisessä varjossa. Maaperän suhteen laji pärjää monenlaisella maaperällä. Kukat kehittyvät keväällä, mutta yksittäisistä ruusukkeista koostuvien kasvien kehittyminen kukkiviksi voi kestää yli 13 vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]