Dora Pejačević

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dora Pejačević.

Maria Theodora Paulina (Dora) Pejačević (10. syyskuuta 1885 Budapest, Itävalta-Unkari5. maaliskuuta 1923 München, Saksa) oli kroatialainen taidemusiikin säveltäjä ja maansa ensimmäinen naissäveltäjä, jonka orkesteriteoksia esitettiin julkisesti.

Dora Pejačević syntyi kroatialaiseen aatelissukuun, jolla oli linna Našicessa. Hän opiskeli musiikkia Zagrebissa, Dresdenissä ja Münchenissä, mutta hän oli paljolti itseoppinut. Hän asui eri puolilla Eurooppaa, ja ensimmäisen maailmansodan aikana hän osallistui haavoittuneiden hoitoon Našicessa.

Pejačević julkaisi vain muutamia teoksiaan, mutta niitä esitettiin sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen suurimuotoisiin orkesteriteoksiinsa kuuluvat pianokonsertto g-molli op. 33 ja sinfonia op. 41. Kun sinfonia kantaesitettiin kokonaisuudessaan Dresdenissä vuonna 1920, yleisö yllättyi kun säveltäjäksi osoittautui nainen; sinfoniaa verrattiin Pjotr Tšaikovskin musiikkiin. Lisäksi Pejačević sävelsi laulumusiikkia sekä piano- ja kamarimusiikkia.

Pejačević avioitui vuonna 1921 Ottomar von Lumben kanssa. Hän kuoli lapsivuoteeseen esikoispoikansa Theon syntymän jälkeen.

1930-luvulla Pejačevićin musiikki alkoi painua unhoon, ja vasta Koraljka Kos’in elämäkerta, joka ilmestyi alun perin vuonna 1982, nosti hänet kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteeksi. 2000-luvulla hänen teoksiaan on alettu julkaista ja levyttää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heise, Jutta: Dora Pejačević. MUGI: Musikvermittlung und Genderforschung. Hochschule für Musik und Theater Hamburg.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kos, Koraljka: Dora Pejačević: Leben und Werk. Aus dem Kroatischen übersetzt von Charlotte Ivir. Beiträge zur Geschichte der kroatischen Musik. Zagreb: Musikinformationszentrum Zagreb, 1987.