Don Muangin kansainvälinen lentoasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Don Muangin kansainvälinen lentoasema
ท่าอากาศยานกรุงเทพ
Terminaali 2 ulkoa
Terminaali 2 ulkoa
IATA-koodi DMK
ICAO-koodi VTBD
Sijainti Bangkok
Koordinaatit 13°54′45″N, 100°36′24″E
Tyyppi Julkinen
Ylläpitäjä Airports of Thailand Public Co Ltd
Valmistumisvuosi 1914
Korkeus 3 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Bangkok
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
03L/21R[1] 3 700 60 asfaltti
03R/21L[1] 3 500 45 asfaltti
Matkustajamäärä (2005) 26 768 772
Terminaali 1

Don Muangin kansainvälinen lentoasema (thaiksi ดอนเมือง, "ylämaa") on lentoasema Bangkokissa Thaimaassa. Lentoasema avattiin virallisesti 27. maaliskuuta 1914, vaikka kenttä oli ollut jo ennen tätä käytössä. Ennen lentoaseman vihkimistä pääkenttänä toimi Sa Pathumin lentokenttä.

Suvarnabhumin lentoasema, joka korvasi Don Muangin lentoaseman Bangkokin kansainvälisena lentoasemana, avattiin virallisesti käyttöön 28. syyskuuta 2006. Viimeinen kaupallinen lento vanhalta kentältä lähti 28. syyskuuta kello 3.00:n mennessä. Suvarnabhumin lentoasema peri Don Muangin vanhan IATA-koodin BKK, ja uusi koodi on DMK. [2] Kentän tuleva kohtalo on vielä auki – luultavasti alue otetaan uudiskäyttöön asutukseen ja kiinteistöliiketoimintaan.

Uudelleenavaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2007 pääministeri Surayud Chulanontin kabinetti ilmoitti, että Don Muangin lentoasema avataan uudelleen maan sisäisille lennoille 25. maaliskuuta 2007. Thai Airwaysin kotimaan lentojen lisäksi kolme halpalentoyhtiötä, Nok Air, PB Air ja One-Two-Go Airlines, ovat ilmoittaneet siirtyvänsä Don Muangille, mutta muiden yhtiöiden vastustus siirrolle on ollut jyrkkää. Alkuvaiheessa kenttä palvelee 77 lentoa vuorokaudessa - vain päiväsaikaan, koska kyseisillä yhtiöillä ei ole yölentoja. Puolen vuoden koekäytön jälkeen päätetään kentän mahdollisesta lisäkäytöstä myös ulkomaan liikenteelle. Tavoitteena on, että Don Muang ja Suvarnabhumi voisivat palvella 80 miljoonaa matkustajaa vuositasolla ilman, että Suvarnabhumia täytyisi laajentaa seuraavaan kymmeneen vuoteen. On mahdollista, että Suvarnabhumin toisen kiitotien korjaustöiden ajaksi osa kansainvälisistäkin lennoista siirretään väliaikaisesti Don Muangille. [3]

Terminaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Don Muangin kansainvälisessä lentoasemassa on kolme terminaalia. Terminaalit yksi ja kaksi ovat saman katon alla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bangkok (Don Muang)International Airport Boeing. Viitattu 9.6.2013. (englanniksi)
  2. BBC News 14.9.2006 Joten kello kolmeen mennessä 28. syyskuuta vastaisena yönä Bangkokin vanha lentoasema, joka on palvellut kunniakkaasti kymmeniä miljoonia matkustajia, on saattanut matkaan viimeisen kaupallisen lentonsa.
  3. Bangkok Post 21.2.2007: Don Muang avataan uudelleen neljän lentoyhtiön säännöllisille kotimaan sisäisille lennoille 25. maaliskuuta 2007, ja sen jatkotulevaisuus päätetään puolen vuoden käytön jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]