Victory Monument (Bangkok)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voiton muistomerkki pystytettiin 1941 Ranskan-Thaimaan sodan kunniaksi. Nykyään se on tärkeä liikenteen solmukohta Bangkokissa.
Voiton muistomerkki

Victory Monument (thaiksi อนุสาวรีย์ชัยสมรภูมิ, Anusawari Chai Samoraphum) on Bangkokissa Thaimaassa sijaitseva sotamuistomerkki. Se sijaitsee Ratchathewin kaupunginosassa koilliseen Bangkokin keskustasta keskellä liikenneympyrää Phahon Yothin ja Ratchawithi -katujen risteyskohdassa. Paikalla on myös samanniminen ilmajunarata-asema.

Muistomerkki vihittiin 24. kesäkuuta 1941 ja se kunnioittaa thai-armeijan ja -laivaston voittoa Ranskan Indokiinan siirtomaahallinnon (Vichyn Ranska) joukoista Ranskan-Thaimaan sodassa 1940–1941. Sodan tuloksena Thaimaa jälleenliitti itseensä osia Kambodžasta ja Laosista, jotka se oli menettänyt Ranskalle 1893 ja 1904. Thaimaa pitää näitä alueita historiallisesti itselleen kuuluvina.

Toisen maailmansodan jälkeen 1945 monumentista tuli poliittisesti kiusallinen, sillä liittoutuneet pakottivat Thaimaan luovuttamaan voittamansa alueet takaisin Ranskalle. Nykyään monet thaimaalaiset pitävät muistomerkkiä militarismin symbolina ja epäsuositun sotilashallinnon jäänteenä. Muistomerkki on kaikesta huolimatta kuitenkin pääkaupungin tunnetuimpia maamerkkejä.

Ranskan-Thaimaan sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelut Thaimaan ja Ranskan joukkojen välillä joulukuusta 1940 tammikuuhun 1941 olivat lyhyet ja niiden lopputulos kiistelty. Thaimaan miestappiot olivat ainoastaan 59 miestä, ja lopulliset rauhanehdot saneli Japani, jonka valloitussotasuunnitelmiin pitkäkestoinen konflikti kahden liittolaismaan välillä sopi huonosti. Kumpikaan osapuoli ei ollut tyytyväinen sopimukseen. Thaimaa ei saavuttanut tavoitettaan saada kaikkia menettyjä alueita takaisin. Ranska taasen menetti enemmän kuin oli valmis luovuttamaan. Kaikesta huolimatta kenraali Phibunsongkhramin sotilashallinto käänsi sodan lopputuloksen selkeäksi voitoksi itselleen, jota varten monumentti tilattiin ja pystytettiin muutamassa kuukaudessa.

Muistomerkin symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkki on ulkoasultaan täysin länsimainen, toisin kuin Bangkokin toinen maamerkki Democracy Monument (thaiksi อนุสาวรีย์ประชาธิปไตย), joka käyttää koristelussaan perinteistä thaimaalaista merkkikieltä. Obeliskeja on käytetty länsimaissa usein sotamuistomerkeissä, vaikka itse aihe on peräisin Egyptistä. Obeliski symboloi maskuliinista voimaa ja sen ulkomuoto muistuttaa miekkaa. Bangkokin monumentin obeliskin muodostaa viisi yhteenliitettyä pistintä. Viisi sankaripatsasta muistomerkin juurella edustavat jalkaväkeä, laivastoa, ilmavoimia, poliisilaitosta ja virkamiehistöä. Patsaat on kuvattu ajalle tyypilliseen herooiseen tyyliin, jota käyttivät fasistiset ja kommunistiset hallinnot Euroopassa 1930-luvulla. Patsaat veisti italialainen kuvanveistäjä Corrado Feroci, joka käytti thai-nimeä Silpa Bhirasri. Hän vastusti patsaidensa yhdistämistä obeliskiin, jota hän nimitti "Hämmennyksen voitoksi". Patsaiden alla on kunniataulut, joihin on kaiverrettu 809 nimeä. Luvussa ovat mukana toisessa maailmansodassa ja Korean sodassa menehtyneet sotilaat. Monumentti kuuluu ulkomaisten valtiovieraiden virallisiin vierailukohteisiin. Sotaveteraanit laskevat seppeleen muistomerkille vuosittain 3. helmikuuta.

Liikenteen solmukohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voiton muistomerkki sijaitsee liikenteen solmukohdassa. Sen eteläpuolella on samanniminen BTS-asema ja maksullinen pikatie lähtee lähistöltä pohjoiseen Sanam Paon kohdalla. Voiton muistomerkin liikenneympyrässä on pysäkit useille linja-autoille, kuten bussit nro 8, 12, 14, 18, 92, 96, 97, 108, 112, 26, 27, 28, 29, 34, 38, 39, 54, 59, 63, 74, ja 77. Monet yksityiset pikkubussiyhtiöt käyttävät muistomerkkiä lähtö- ja päätepisteenään. Rajvithin sairaala ja Robinson Department Store -tavaratalo sijaitsevat nekin risteyksessä.

Pommi-isku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden vuoden aattona 31.12.2006 muistomerkin läheisyydessä räjäytettiin pommi, joka oli ensimmäinen useamman pommin sarjasta eri puolilla kaupunkia. Ainakin yksi ihminen kuoli muistomerkillä ja kaksikymmentä haavoittui. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nation 31.12.2006 (Arkistoitu – Internet Archive) Seitsemän räjähdettä laukesi melkein samanaikaisesti Bangkokissa surmaten kaksi ja haavoittaen ainakin kahtakymmentä, kun juhlijat olivat aloittelemassa uuden vuoden aaton viettoa. Yksi ihminen kuoli ja kaksikymmentä sai vammoja Voiton muistomerkillä, kun voimakas pommi räjähti bussipysäkillä noin kello 18:30. Pommi repi hajalle bussipysäkkejä, hajotti ikkunoita lähistön ravintolassa ja sinkosi rojua kaikkiin suuntiin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ka F. Wong: Visions of a Nation – Public Monuments in Twentieth-Century Thailand, White Lotus, Bangkok (2006), ISBN 974-480-087-9

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Victory Monument (Bangkok).