Koordinaatit: 52°8′N, 10°16′W

Dingle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Dingle-kaupunkia. Dingle-yrityksestä kertoo artikkeli Dingle (yritys).
Dingle
Dinglen satama
Dinglen satama

Dingle

Koordinaatit: 52°8′N, 10°16′W

Valtio Irlanti
Provinssi Munster
Kreivikunta Kerry


Dingle (iiriksi An Daingean) on kaupunki Kerryn kreivikunnassa Irlannissa. Dingle on Dinglenniemen ainoa kaupunki ja sijaitsee rannikolla suojaisan lahden perukassa noin 49 km lounaaseen Traleesta ja noin 71 km luoteeseen Killarneysta. Dingle sijaitsee iirinkielisellä alueella (gaeltacht).

Kaupunki perustettiin satamapaikaksi normannien valloitettua Irlannin 1100-luvulla. 1500-luvulle tultaessa Dingle oli yksi Irlannin tärkeimmistä kauppasatamista, josta vietiin kalaa sekä vuotia ja jonne tuotiin viiniä Manner-Euroopasta. Vuonna 2006 Dinglessä oli 1 920 asukasta[1]. Nykyään kaupungin tärkeimmät elinkeinot ovat turismi, kalastus ja maatalous.

Fungi-patsas.

Vuodesta 1984 saakka Dinglen sataman tuntumassa on elänyt Fungi-niminen pullokuonodelfiini, joka ei poikkeuksellisesti tunnu etsivän lajitovereidensa seuraa vaan hakeutuu säännöllisesti satamassa liikkuvien veneiden läheisyyteen. Dinglessä on Fungia esittävä pronssipatsas, ja turisteille järjestetään veneretkiä delfiiniä tapaamaan.

Vuosina 1891–1953 Dingleen kulki Traleesta kapearaiteinen rautatie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dingle.
  1. Census 2006 – Volume 1 – Population Classified by Area (pdf) 2007. Central Statistics Office Ireland. Viitattu 1.9.2010. (englanniksi)