Dike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jumalatarta. Asteroidista kertoo artikkeli 99 Dike.
Vuoden 1886 veistos Dike Astraiasta. Veistoksen nimikirjoitus "A," viittaa mahdollisesti tekijään August St. Gaudens. Korkeimman oikeuden sali, Vermont.

Dike (m.kreik. Δίκη, "oikeus") oli kreikkalaisessa mytologiassa oikeudenmukaisuuden ja oikeuden jumalatar. Hän oli myös yksi kolmesta toisen sukupolven horista sisariensa Eunomian ja Eirenen rinnalla. Useimmiten Diken vanhemmiksi mainitaan Zeus ja Themis[1], ja itse Zeus oli asettanut hänet vahtimaan ihmisten toimia. Siinä missä hänen äitinsä hallitsi jumalaista oikeudenkäyttöä, Dike itse oli maallisen oikeuden jumalatar. Hänen kerrotaankin tuoneen aina isälleen tiedoksi tapaukset, joissa tuomari oli tehnyt päätöksensä epärehellisin perustein[2][3].

Dike muistuttaa Astraiaa, ja kaiken vääryyden vihollisena hänen tehtävänsä oli osittain samankaltainen erinyksien kanssa; tosin sen lisäksi, että hän rankaisi väärintekijöitä, hän myös palkitsi hyveellisiä. Hänen vastakohtansa oli Adikia, epäoikeudenmukaisuuden jumalatar, ja heidät kuvattiinkin antiikin taiteessa usein yhdessä – Dike pitää Adikiaa kiinni ja rankaisee tätä sauvallaan tai kuristaa tätä. Dikellä kerrotaan olleen myös tytär, Hesykhia.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hesiodos, Jumalten synty 901–906 (engl. käännös)
  2. Hesiodos, Työt ja päivät 212–224 (engl. käännös)
  3. Hesiodos, Työt ja päivät 248–264 (engl. käännös)
  4. Pindaros, Pythia oodi 8 (engl. käännös)
  5. Jordan 1992, s. 76