Differentiaalinen GPS

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Differentiaalinen GPS-paikannus (DGPS) on GPS-paikannuksen alueellinen tarkennusmenetelmä. Se käyttää tarkkaan paikannettuja kiinteitä maa-asemia, jotka mittaavat GPS-signaaleista alueellisen paikannusvirheen ja välittävät paikannukseen korjaustiedon alueella liikuville laivoille jne.

Merenkulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain rannikkovartiosto ylläpitää sen rannikoiden merenkulun DGPS-järjestelmää[1], jossa korjaustieto välitetään laivoille 285 kHz - 325 kHz taajuuksilla. Samanlainen järjestely on myös Australiassa.[2]

Euroopassa DGPS-järjestelmiä ovat kehittäneet mm. Ruotsin ja Suomen merenkulkuhallinnot. Suomessa merenkulkulaitoksella on yhdeksän rannikkoasemaa DGPS-korjaustietojen välittämiseen laivoille.

Ilmailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DGPS:n nähdään aikanaan korvaavan lentokoneiden laskussa käytettävän ILS-paikannuksen. Ilmailussa Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon alueella toimiva WAAS on toistaiseksi ainoa käytössä oleva ilmailun DGPS-järjestelmä. EU kehittää EGNOS-järjestelmää, joka otettaneen jonkinasteiseen käyttööön vuoden 2009 lopulla.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DGPS sai alkunsa siitä, että GPS:n julkista signaalia huononnettiin 2000-luvun alkuun asti tarkoituksella.[3] GPS:n tullessa käyttöön myös DGPS-järjestelmät oli rakennettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]