Differenssiyhtälö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Differenssiyhtälö on differentiaaliyhtälön diskreetti analogia. Se siis eroaa differentiaaliyhtälöstä siinä, että yhtälö on määritelty vain joissakin erillisissä pisteissä, hilassa. Yleistajuisemmin sanottuna differenssiyhtälö on yhtälö, jonka tämänhetkinen arvo määräytyy yhden tai useamman edellisen arvon perusteella.

Differenssiyhtälön yleinen muoto on

,

missä ja k ja l ovat kiinnitettyjä kokonaislukuja, joita sitoo ehto . Edellä esitetty on yleistä muotoa. Ensimmäisen asteen differenssiyhtälö määritellään seuraavalla yhtälöllä:

, missä . Tällaiset pisteet voidaan myös esittää jonona aloittaen pisteestä seuraavasti: . [1]

Yksinkertaisia differenssiyhtälöitä ovat esimerkiksi

.

Terminologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Differenssiyhtälöihin liittyvä terminologia on pitkälti analogista differentiaaliyhtälöiden kanssa. Ellei yhtälö riipu suoraan (eksplisiittisesti) indeksistä , yhtälö on autonominen. Yllä olevista esimerkeistä jälkimmäinen yhtälö on autonominen. Yhtälön kertaluku puolestaan on luku . Esimerkkiyhtälöistä ensimmäinen on 1. kertalukua, kun alempi on toisen kertaluvun yhtälö.[2]

Yhtälöt jaetaan myös homogenisiin ja epähomogenisiin. Ensimmäisen asteen homogeninen differenssiyhtälö on muotoa ja epähomogeninen vastaavasti . Molemmissa yhtälöissä oletetaan, että ja ja ovat reaaliarvoisia ja määritelty aina, kun .[3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Differenssiyhtälöille on monia sovelluksia muun muassa insinööritieteiden, fysiikan, kemian ja tietojenkäsittelytieteen aloilla. Erityisesti säätöteoria on tärkeä sovelluskohde differenssiyhtälöille.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elaydi, Saber: ”1.1”, An Introduction to Difference Equations, s. 1. San Antonio, Teksas, Yhdysvallat: Springer, 2005.
  2. Elaydi, Saber: ”1.1”, An Introduction to Difference Equations, s. 2. San Antonio, Teksas, Yhdysvallat: Springer, 2005.
  3. Elaydi, Saber: ”1.2”, An Introduction to Difference Equations, s. 2. San Antonio, Teksas, Yhdysvallat: Springer, 2005.
  4. Elaydi, Saber: ”Esipuhe ensimmäiseen painokseen”, An Introduction to Difference Equations, s. xi. San Antonio, Teksas, Yhdysvallat: Springer, 2005.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oppenheim, Alan V.; Willsky Alan S.; with Nawab, Syed Hamid: Signals and Systems, s. 1–957. Prentice-Hall Signal Processing Series, 1997 (1983). ISBN 0-13-651175-9.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.