Diaprojektori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diaprojektori

Diaprojektori eli kuultokuvanheitin on laite, jolla heijastetaan diafilmistä kehitettyjä positiivikuvia valkokankaalle. Harrastajakuvaajat kuvasivat aikaisemmin paljon diafilmille sen hyvän värien toiston takia ja projektori oli yleinen esitysväline. Lisäksi diaprojektoreita on käytetty paljon esitelmöinnin ja opettamisen tukena.

Vanhimmissa projektoreissa kukin kuva asetettiin yksi kerrallaan kuvanpitimeen. Myöhemmissä malleissa 20–100 kuvaa saatettiin asettaa valmiiksi suoraan tai renkaan muotoiseen kasettiin. Diaprojektorin hankaluutena on, että se yleensä edellyttää esitystilan merkittävää pimentämistä, jollei projektorissa ole erityisen tehokasta lamppua.

Yleisimmät projektorilla esitettävät diakoot ovat 24 × 36 mm (kinofilmikoko) ja 56 × 56 mm. Myös tätä pienempiä ja suurempia diakokoja näytettiin projektorilla. Suurikokoiset diat antavat yhä huomattavasti paremman kuvanlaadun kuin tavalliset videoprojektorit.

1970–1980-luvuilla rakennettiin kinokoolle usean (jopa yli sadan) diaprojektorin kokonaisuuksia, joita sähköisesti ohjaamalla toteutettiin niin sanottuja multivisio-ohjelmia erityisesti yritysesittelyiksi ja muuhun markkinointiviestinnän käyttöön.

Diaprojektorit ja multivisiot ovat paljolti korvautuneet esitysgrafikkaohjelmilla ja esitysgrafiikkaa heijastavilla videoprojektoreilla.