Diana Gabaldon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diana Gabaldon
Diana Gabaldon 2017.
Diana Gabaldon 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt11. tammikuuta 1952 (ikä 72)
Flagstaff, Arizona
Kansalaisuus Yhdysvallat
Kirjailija
ÄidinkieliEnglanti
Tuotannon kieliEnglanti
Aikakausi 1991–
Tyylilajit historiallinen romaani
Aiheet historia, aikamatkustus
Esikoisteos Muukalainen
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Diana Gabaldon (11. tammikuuta 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut monia suosittuja historiallisia romaaneja, joista useimmat kuuluvat Skotlantiin ja Pohjois-Carolinaan sijoittuvaan Matkantekijä-sarjaan (Outlander).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diana Gabaldon vietti lapsuutensa Flagstaffissa, Arizonassa. Hänen äitinsä oli Jacqueline Gabaldon (o.s. Sykes), Flagstaffin pormestarin tytär ja isä Arizonan osavaltion senaattori, meksikolaissyntyperäinen Tony Gabaldon. Diana Gabaldon opiskeli kotikaupunkinsa lukiossa vuosina 1966–1970. Vuonna 1970 Gabaldon aloitti opinnot Pohjois-Arizonan yliopistossa ja suoritti kolmessa vuodessa kandidaatin tutkinnon pääaineenaan eläintiede. Viimeisenä Arizonan vuotenaan hän työskenteli laboratorioteknikkona.

Vuonna 1973 Gabaldon jatkoi opintojaan Kalifornian yliopistossa pääaineenaan meribiologia. Hän valmistui ensin maisteriksi ja vuonna 1978 tohtoriksi. Tämän jälkeen Gabaldon työskenteli kahden vuoden ajan eri yliopistoissa ja kirjoitti työnsä ohessa sarjakuvatarinoita Walt Disney Productionsille. Samalla hän oppi tarinankerrontaa, jota saattoi myöhemmin hyödyntää kirjoissaan.

Vuodesta 1980 lähtien Gabaldon työskenteli Arizonan osavaltion yliopistossa tutkijana ja apulaisprofessorina. Hän avioitui Douglas Watkinsin kanssa, ja heillä on kolme lasta.

Gabaldon kirjoitti yliopistoaikoinaan paljon muutakin aina sisustusartikkeleista tietokoneohjelmien arvosteluihin. Internetin myötä hän liittyi CompuServe-nimiseen kirjoittajien keskustelupiiriin, jossa hän esitteli näytteitä 1700-luvun Skotlantiin sijoittuvista kirjoituksistaan. Muilta saamansa hyvän palautteen kannustamana Gabaldon tarjosi kirjaansa kustantajalle, ja ensimmäinen romaani Muukalainen julkaistiin vuonna 1991. Gabaldon ei ollut käynyt Skotlannissa, joten maantieteelliset ja historialliset taustatiedot perustuivat kirjallisuuslähteisiin.

Vuonna 1992 Gabaldon jätti yliopistovirkansa solmittuaan kustannussopimuksen toisesta romaanistaan ja siirtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Gabaldon asuu nykyään Scottsdalessa, Arizonassa, mutta hänellä on myös isältään perimänsä talo synnyinkaupungissaan Flagstaffissa.

Yleistä tuotannosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Diana Gabaldonin teokset ovat historiallisia romaaneja, joihin yhdistyy tieteiskirjallisuudesta tuttu aikamatkailu. Muukalainen aloittaa Gabaldonin Skotlantiin ja Pohjois-Carolinaan sijoittuvan kirjasarjan. Sen päähenkilö, toisen maailmansodan jälkeisessä Isossa-Britanniassa asuva Claire Randall siirtyy Skotlannin matkallaan mystisen kivikehän kautta ajassa taaksepäin 1700-luvulle. Pyrkiessään pääsemään takaisin omaan aikaansa hän joutuu skotlantilaisten ja valtaa pitävien englantilaisten epäluulon kohteeksi. Teokseen tuo romantiikkaa skotlantilainen James (Jamie) Fraser, jonka kanssa Claire pakotetaan avioitumaan.

Sudenkorento, Matkantekijä, Syysrummut, Tuliristi, Lumen ja tuhkan maa sekä Luiden kaiku jatkavat Clairen ja Jamien tarinaa, ja tapahtumapaikat laajenevat niin Ranskaan kuin aina Yhdysvaltoihin asti. Sarja vie lukijan skotlantilaisten epäonnistuneen kapinaliikkeen kautta Yhdysvaltojen vapaussotaan yli kolmenkymmentä vuotta kestävänä ajanjaksona. Sarjan kahdeksas osa Written in My Own Heart's Blood (Sydänverelläni kirjoitettu) ilmestyi englanninkielisenä kesäkuussa ja suomeksi lokakuussa 2014. Vuonna 2010 julkaistiin kirjasarjan ensimmäiseen romaaniin Muukalainen perustuva sarjakuvaromaani The Exile.[1]

Neljän ensimmäisen romaanin aiheuttamien lukuisten kysymysten selvittämiseksi lukijoilleen Gabaldon kirjoitti vielä suomentamattoman The Outlandish Companion-kirjan.

Clairen ja Jamien vaiheista kertovien romaanien ohella Gabaldon on kirjoittanut myös teoksen Lordin yksityisasia, joka nostaa päähenkilöksi aiemmin pelkkänä sivuhenkilönä vilahtaneen englantilaisen lordin John Greyn. Romaania voisi pitää rikosromaanina, sillä siinä lordi John selvittää rikosta ja yrittää samalla selviytyä omista perheongelmistaan. Samalla teos käsittelee seksuaalisuutta 1700-luvun Englannissa, erityisesti koska päähenkilö on homoseksuaali. Vuonna 2007 ilmestyi kaksi romaania, Lordi John ja veitsenterän veljeskunta sekä Lordi John ja paholaisen korttipakka. Jälkimmäinen sisältää pienoisromaanin ”Hellfire” sekä novellit ”Lordi John ja riivajatar” ja ”Lord John and the Haunted Soldier”.

Vaikka kirjat kustantajan päätöksellä määritettiin romantiikaksi, kirjasarjan jatkuminen edelleen saman parin ympärillä siirsi kerronnan painopisteen ihmissuhteiden kehittymiseen vuosien varrella. Gabaldonin kirjoille on tyypillistä suuri sivumäärä sekä tarkka ja yksityiskohtainen kuvaus, jonka pohjana on kirjailijan perehtyneisyys historiaan, lääketieteeseen ja kasveihin. Gabaldon tuo romaaneissaan kerrontaan myös elävyyttä käyttämällä sekä skotlantilaista murretta että gaelin kieltä. Lisäksi romaaneissa päähenkilöt kohtaavat vuosien kuluessa lukuisia ristiriitatilanteita rikoksien, sairauksien ja sotimisien muodoissa, jotka tasapainottavat arkisen elämän kerrontaa. Kirjailija ei kaihda arkoja aiheita, joten lukija joutuu kohtaamaan hyvinkin raakoja ja epäsovinnaisia tapahtumia.

Aikamatkustusteema nostaa romaaneissa esiin nyky-yhteiskunnan ja menneisyyden yhteiskunnan suhteen, erityisesti naisen aseman. Gabaldon on esittänyt oman aikamatkustusteoriansa Gabaldon Theory of Time Travel, joka on julkaistu poikkitieteellisessä matematiikan julkaisussa The Journal of Transfigural Mathematics.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2013 aloitettiin Gabaldonin ensimmäisen romaanin Muukalainen kuvaaminen Skotlannissa. Televisiosarjan Outlander - Matkantekijä käsikirjoituksesta vastaa Ronald D. Moore.[2] Yleisradiolla on esitysoikeudet Suomessa.[3]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 24. syyskuuta 2006 Diana Gabaldonille myönnettiin kansainvälinen kirjapalkinto[4] A Breath of Snow and Ashes romaanin saksankielisestä versiosta kategoriassa, joka perustui saksalaisen kustantajan Weltbildin järjestämään yleisöäänestykseen.
 • 10. lokakuuta 2006 Diana Gabaldonille myönnettiin Quills Award [5] romaanista A Breath of Snow and Ashes kategoriassa, jonka alueena oli tieteis-, fantasia- ja kauhukirjallisuus. Palkinnon myöntäminen perustui yleisöäänestykseen, jonka ehdokkuuden saavuttamiseen edellytettiin esiintyminen eniten myytyjen teosten listalla.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkantekijä-sarjaan kuuluvat romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi.

 • Muukalainen (Gummerus 2002) (Outlander, 1991)
 • Sudenkorento (Gummerus 2003) (Dragonfly in Amber, 1992)
 • Matkantekijä (Gummerus 2004) (Voyager, 1994)
 • Syysrummut (Gummerus 2005) (Drums of Autumn, 1997)
 • Tuliristi (Gummerus 2006) (The Fiery Cross, 2001)
 • Lumen ja tuhkan maa (Gummerus 2007) (A Breath of Snow and Ashes, 2005)
 • Luiden kaiku (Gummerus 2010) (An Echo in the Bone, 2009)
 • Sydänverelläni kirjoitettu (Gummerus 2014) (Written in My Own Heart's Blood, 2014)
 • Kertokaa se mehiläisille (Gummerus 2023) (Go Tell the Bees That I Am Gone, 2021)[6]

Muita teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Outlandish Companion (Tukikirja neljälle ensimmäiselle romaanille, 1999; päivitetty versio julkaistu 2015, ei suomennettu)
 • Lordin yksityisasia (Gummerus 2006) (Lord John and the Private Matter, 2003)
 • Hellfire (novelli antologiassa Past Poison, 1998, suomennettu nimellä Lordi John ja Hellfire-klubi kokoelmassa Lordi John ja paholaisen korttipakka, 2009)
 • Lord John and the Succubus (novelli antologiassa Legends II, 2004, suomennettu nimellä Lordi John ja Riivaajatar kokoelmassa Lordi John ja paholaisen korttipakka, 2009)
 • Lordi John ja veitsenterän veljeskunta (Gummerus 2008) (Lord John and the Brotherhood of the Blade, 2007)
 • Lordi John ja paholaisen korttipakka (Gummerus 2009) (Lord John and the Hand of Devils, 2007)
 • The Custom of the Army (novelli antologiassa Warriors, 2010 ja kokoelmassa A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Armeijan käytäntö kokoelmassa Tulivana, 2013)
 • The Exile (Sarjakuvaromaani Muukalainen kirjan ensimmäisestä puoliskosta, piirtäjänä Hoang Nguyen, 2011)
 • A Leaf on the Wind of All Hallows (novelli antologiassa "Songs of Love and Death", 2010 ja kokoelmassa A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Lehtenä pyhäinpäivän tuulessa kokoelmassa Tulivana, 2013)
 • Plague of Zombies (novelli antologiassa Down These Strange Streets, 2011 ja kokoelmassa A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Lordi John ja zombien vitsaus kokoelmassa Tulivana, 2013
 • Skottilainen vanki (Gummerus 2012) (The Scottish Prisoner, 2011)
 • The Space Between (novelli antologiassa The Mad Scientist's Guide to World Domination, 2013 ja kokoelmassa A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Välitila kokoelmassa Tulivana, 2013)
 • Virgins ( novelli antologiassa Dangerous Women, 2013, suomennettu nimellä "Kokemattomat" kokoelmassa "Kokemattomat ja muita kertomuksia", 2017)
 • "Outlandish Companion vol 2 (2015, tukikirja lopuille kirjoille ja novelleille, ei suomennettu)
 • "A Fugitive Green" (novelli kokoelmassa "Seven Stones to Stand or Fall", 2017; suomennettu nimellä "Katoavainen vihreä" kokoelmassa "Kokemattomat ja muita kertomuksia", 2017)
 • "Besieged" (novelli kokoelmassa "Seven Stones to Stand or Fall", 2017; suomennettu nimellä "Saarrettu" kokoelmassa "Kokemattomat ja muita kertomuksia", 2017)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Voyages of the Artemis voyagesoftheartemis.blogspot.com. Viitattu 14.9.2009. (englanniksi)
 2. Starz Networ Press Releases ir.starz.com. Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
 3. @Yleisradio twitter.com.
 4. Corine-palkinnon verkkosivu (Arkistoitu – Internet Archive) - (ladattu 12.4.2007 (saksaksi))
 5. Quills Award 2006 voittajat ja ehdokkaat (Arkistoitu – Internet Archive) - (ladattu 12.4.2007 (englanniksi))
 6. Go Tell The Bees That I Am Gone 10.12.2020. Dianagabaldon.com. Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]