Diana Gabaldon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Diana Gabaldon
Diana Gabaldon by Gage Skidmore.jpg
Syntynyt 11. tammikuuta 1952 (ikä 65)
Flagstaff, Arizona
Kansalaisuus Yhdysvallat
Äidinkieli Englanti
Aikakausi 1991-
Tyylilajit historiallinen romaani
Aiheet historia, aikamatkustus
Esikoisteos Muukalainen
Tuotannon kieli Englanti
Sivusto Viralliset kotisivut
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Diana Gabaldon (11. tammikuuta 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut monia suosittuja historiallisia romaaneja, joista useimmat kuuluvat Skotlantiin ja Pohjois-Carolinaan sijoittuvaan Matkantekijä-sarjaan (Outlander).

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diana Gabaldon vietti lapsuutensa Flagstaffissa, Arizonassa. Hänen äitinsä oli Jacqueline Gabaldon (o.s. Sykes), Flagstaffin pormestarin tytär ja isä Arizonan osavaltion senaattori, meksikolaissyntyperäinen Tony Gabaldon. Diana Gabaldon opiskeli kotikaupunkinsa lukiossa vuosina 19661970. Vuonna 1970 Gabaldon aloitti opinnot Pohjois-Arizonan yliopistossa ja suoritti kolmessa vuodessa kandidaatin tutkinnon pääaineenaan eläintiede. Viimeisenä Arizonan vuotenaan hän työskenteli laboratorioteknikkona.

Vuonna 1973 Gabaldon jatkoi opintojaan Kalifornian yliopistossa pääaineenaan meribiologia. Hän valmistui ensin maisteriksi ja vuonna 1978 tohtoriksi. Tämän jälkeen Gabaldon työskenteli kahden vuoden ajan eri yliopistoissa ja kirjoitti työnsä ohessa sarjakuvatarinoita Walt Disney Productionsille. Samalla hän oppi tarinankerrontaa, jota saattoi myöhemmin hyödyntää kirjoissaan.

Vuodesta 1980 lähtien Gabaldon työskenteli Arizonan osavaltion yliopistossa tutkijana ja apulaisprofessorina. Hän avioitui Douglas Watkinsin kanssa, ja heillä on kolme lasta.

Gabaldon kirjoitti yliopistoaikoinaan paljon muutakin aina sisustusartikkeleista tietokoneohjelmien arvosteluihin. Internetin myötä hän liittyi CompuServe-nimiseen kirjoittajien keskustelupiiriin, jossa hän esitteli näytteitä 1700-luvun Skotlantiin sijoittuvista kirjoituksistaan. Muilta saamansa hyvän palautteen kannustamana Gabaldon tarjosi kirjaansa kustantajalle, ja ensimmäinen romaani Muukalainen julkaistiin vuonna 1991. Gabaldon ei ollut käynyt Skotlannissa, joten maantieteelliset ja historialliset taustatiedot perustuivat kirjallisuuslähteisiin.

Vuonna 1992 Gabaldon jätti yliopistovirkansa solmittuaan kustannussopimuksen toisesta romaanistaan ja siirtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Gabaldon asuu nykyään Scottsdalessa, Arizonassa, mutta hänellä on myös isältään perimänsä talo synnyinkaupungissaan Flagstaffissa.

Yleistä tuotannosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Diana Gabaldonin teokset ovat historiallisia romaaneja, joihin yhdistyy tieteiskirjallisuudesta tuttu aikamatkailu. Muukalainen aloittaa Gabaldonin Skotlantiin ja Pohjois-Carolinaan sijoittuvan kirjasarjan. Sen päähenkilö, toisen maailmansodan jälkeisessä Isossa-Britanniassa asuva Claire Randall siirtyy Skotlannin matkallaan mystisen kivikehän kautta ajassa taaksepäin 1700-luvulle. Pyrkiessään pääsemään takaisin omaan aikaansa hän joutuu skotlantilaisten ja valtaa pitävien englantilaisten epäluulon kohteeksi. Teokseen tuo romantiikkaa skotlantilainen James (Jamie) Fraser, jonka kanssa Claire pakotetaan avioitumaan.

Sudenkorento, Matkantekijä, Syysrummut, Tuliristi, Lumen ja tuhkan maa sekä Luiden kaiku jatkavat Clairen ja Jamien tarinaa, ja tapahtumapaikat laajenevat niin Ranskaan kuin aina Yhdysvaltoihin asti. Sarja vie lukijan skotlantilaisten epäonnistuneen kapinaliikkeen kautta Yhdysvaltojen vapaussotaan yli kolmenkymmentä vuotta kestävänä ajanjaksona. Sarjan kahdeksas osa Written in My Own Heart's Blood (Sydänverelläni kirjoitettu) ilmestyi englanninkielisenä kesäkuussa ja suomeksi lokakuussa 2014. Vuonna 2010 julkaistiin kirjasarjan ensimmäiseen romaaniin Muukalainen perustuva sarjakuvaromaani The Exile.[1]

Neljän ensimmäisen romaanin aiheuttamien lukuisten kysymysten selvittämiseksi lukijoilleen Gabaldon kirjoitti vielä suomentamattoman The Outlandish Companion-kirjan.

Clairen ja Jamien vaiheista kertovien romaanien ohella Gabaldon on kirjoittanut myös teoksen Lordin yksityisasia, joka nostaa päähenkilöksi aiemmin pelkkänä sivuhenkilönä vilahtaneen englantilaisen lordin John Greyn. Romaania voisi pitää rikosromaanina, sillä siinä lordi John selvittää rikosta ja yrittää samalla selviytyä omista perheongelmistaan. Samalla teos käsittelee seksuaalisuutta 1700-luvun Englannissa, erityisesti koska päähenkilö on homoseksuaali. Vuonna 2007 ilmestyi kaksi romaania, Lordi John ja veitsenterän veljeskunta sekä Lordi John ja paholaisen korttipakka. Jälkimmäinen sisältää pienoisromaanin Hellfire sekä novellit Lordi John ja riivajatar ja Lord John and the Haunted Soldier.

Vaikka kirjat kustantajan päätöksellä määritettiin romantiikaksi, kirjasarjan jatkuminen edelleen saman parin ympärillä siirsi kerronnan painopisteen ihmissuhteiden kehittymiseen vuosien varrella. Gabaldonin kirjoille on tyypillistä suuri sivumäärä sekä tarkka ja yksityiskohtainen kuvaus, jonka pohjana on kirjailijan perehtyneisyys historiaan, lääketieteeseen ja kasveihin. Gabaldon tuo romaaneissaan kerrontaan myös elävyyttä käyttämällä sekä skotlantilaista murretta että gaelin kieltä. Lisäksi romaaneissa päähenkilöt kohtaavat vuosien kuluessa lukuisia ristiriitatilanteita rikoksien, sairauksien ja sotimisien muodoissa, jotka tasapainottavat arkisen elämän kerrontaa. Kirjailija ei kaihda arkoja aiheita, joten lukija joutuu kohtaamaan hyvinkin raakoja ja epäsovinnaisia tapahtumia.

Aikamatkustusteema nostaa romaaneissa esiin nyky-yhteiskunnan ja menneisyyden yhteiskunnan suhteen, erityisesti naisen aseman. Jossakin määrin Gabaldonin tuotantoa voisi rinnastaa Mark Twainin teokseen Jenkki kuningas Arthurin hovissa, mutta Gabaldonin romaanit keskittyvät enemmän tarkastelemaan menneisyyden maailmaa sellaisenaan. Vastaavan tapainen asetelma on myös Michael Crichtonin romaanissa Aikamatka, joskin sen pääpaino on tekniikassa, kun taas Gabaldonin teoksissa tärkeimmiksi nousevat ihmissuhteet. Gabaldon on esittänyt oman aikamatkustusteoriansa Gabaldon Theory of Time Travel, joka on julkaistu poikkitietellisessä matematiikan julkaisussa The Journal of Transfigural Mathematics.

Vaikka kirjat saavuttivat nopeasti maailmalla suuren suosion, niiden suomentaminen on ollut hidasta. Ensimmäisen romaanin ilmestyminen suomeksi tapahtui yli kymmenen vuotta alkuperäisteoksen jälkeen, mutta sen jälkeen ero on kuroutunut umpeen kirjojen ilmestyttyä vuoden välein. Kirjat on suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2013 aloitettiin Gabaldonin ensimmäisen romaanin Muukalainen kuvaaminen Skotlannissa. Televisiosarjan Outlander - Matkantekijä käsikirjoituksesta vastaa Ronald D. Moore.[2] Yleisradiolla on esitysoikeudet Suomessa.[3]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkantekijä-sarjaan kuuluvat romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Muukalainen (Gummerus 2002) (Outlander, 1991)
 • Sudenkorento (Gummerus 2003) (Dragonfly in Amber, 1992)
 • Matkantekijä (Gummerus 2004) (Voyager, 1994)
 • Syysrummut (Gummerus 2005) (Drums of Autumn, 1997)
 • Tuliristi (Gummerus 2006) (The Fiery Cross, 2001)
 • Lumen ja tuhkan maa (Gummerus 2007) (A Breath of Snow and Ashes, 2005)
 • Luiden kaiku (Gummerus 2010) (An Echo in the Bone, 2009)
 • Sydänverelläni kirjoitettu (Gummerus 2014) (Written in My Own Heart's Blood, 2014)

Muita teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Outlandish Companion (Tukikirja neljälle ensimmäiselle romaanille, 1999, ei suomennettu)
 • Lordin yksityisasia (Gummerus 2006) (Lord John and the Private Matter, 2003)
 • Hellfire (pienoisromaani teoksessa Past Poison, 1998, suomennettu nimellä Lordi John ja Hellfire-klubi teoksessa Lordi John ja paholaisen korttipakka, 2009)
 • Lord John and the Succubus (pienoisromaani teoksessa Legends II, 2004, suomennettu nimellä Lordi John ja Riivaajatar teoksessa Lordi John ja paholaisen korttipakka, 2009)
 • Lordi John ja veitsenterän veljeskunta (Gummerus 2008) (Lord John and the Brotherhood of the Blade, 2007)
 • Lordi John ja paholaisen korttipakka (Gummerus 2009) (Lord John and the Hand of Devils, 2007)
 • The Custom of the Army (Lordi Johnista kertova pienoisromaani teoksessa Warriors, 2010 ja A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Armeijan käytäntö teoksessa Tulivana, 2013)
 • The Exile (Sarjakuvaromaani Muukalainen kirjan ensimmäisestä puoliskosta, piirtäjänä Hoang Nguyen, 2011)
 • A Leaf on the Wind of All Hallows (Rogerin vanhemmista kertova novelli teoksessa "Songs of Love and Death", 2010 ja A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Lehtenä pyhäinpäivän tuulessa teoksessa Tulivana, 2013)
 • Plague of Zombies (Lordi Johnista kertova novelli teoksessa Down These Strange Streets, 2011 ja A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Lordi John ja zombien vitsaus teoksessa Tulivana, 2013
 • Skottilainen vanki (Gummerus 2012) (The Scottish Prisoner, 2011)
 • The Space Between (novelli Micheal Murraysta ja Joan MacKimmeystä teoksessa The Mad Scientist's Guide to World Domination, 2013 ja A Trail of Fire, 2012, suomennettu nimellä Välitila teoksessa Tulivana, 2013)
 • Virgins (novelli Jamiesta ja Ianista Ranskassa vuonna 1740 teoksessa Dangerous Women, 2013, ei suomennettu)

Alaviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Voyages of the Artemis Viitattu 14.9.2009. (englanniksi)
 2. Starz Networ Press Releases Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
 3. @Yleisradio
 4. Corine-palkinnon verkkosivu - (ladattu 12.4.2007 (saksaksi))
 5. Quills Award 2006 voittajat ja ehdokkaat - (ladattu 12.4.2007 (englanniksi))

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]