Diana Baumrind

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diana Baumrind

Diana Baumrind (23. elokuuta 1927 New York, Yhdysvallat13. syyskuuta 2018[1]) aloitti 1960-luvulla tutkimuksen vanhempien kasvatustyylin vaikutuksesta lasten psykososiaaliseen käyttäytymiseen. Baumrind jakoi kasvatustyylit kolmeen eri tyyppiin: määräävään, sallivaan ja auktoriteettiin perustuvaan.

Määräävää kasvatustyyliä käyttävien vanhempien sana on laki ja he osoittavat lapsille todella niukasti myönteisiä tunteita ja hoivaa. Tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että määräävästi kasvatetut lapset ovat tottelevaisia, mutta eivät onnellisia.

Sallivaa kasvatustyyliä käyttävät vanhemmat eivät pidä lapsiaan kurissa ja vaativat heiltä vähän. Myöhemmin Baumrind on jakanut sallivan kasvatuksen hemmotteluksi ja laiminlyönniksi. Hemmottelevat vanhemmat hyväksyvät helposti lapsen toiveet ja impulssit. Tutkimusten perusteella hemmotelluilla lapsilla on vaikeuksia kontrolloida käyttäytymistään. Laiminlyövät vanhemmat eivät ota lapsen mielipiteitä huomioon, eivätkä ole kiinnostuneita lapsen tekemisistä.

Auktoriteettiin perustuva kasvatus on paras mahdollinen. Lapsille asetetaan rajat ja säännöt, mutta vanhemmat kuuntelevat kuitenkin lapsenkin mielipiteitä asioista ja keskustelevat yhdessä asioista, eli säännöt ovat lähinnä demokraattisesti päätettyjä. Vanhemmat kannustavat lapsiaan. Tutkimusten mukaan näin kasvatetut lapset ovat tyytyväisiä itseensä ja tulevat hyvin muiden kanssa toimeen.

  • Kehittyvä ihminen (psykologia 2, WSOY)