Diablada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diablada tai ”Danza de Diablos” (suom. Paholaisten tanssi) on Andeilla syntynyt perinteinen eteläamerikkalainen tanssi, jolle on ominaista maskeihin ja paholaistyyppisiin asuihin pukeutuneet tanssijat.[1] Diabladassa yhdistyvät espanjalaisen teatteritaiteen ja andikansojen uskonnollisten menojen piirteet kuten Uru-jumala Tiwin (kaivoksissa, järvissä ja joissa oleskeleva suojelusjumala)[2] kunniaksi luotu Llama llama-tanssi sekä aimaralaisten kaivostyöläisten kehittämä rituaali Anchanchu-paholaiselle, jonka henki on läsnä luolissa ja muissa samankaltaisissa paikoissa.[3]

Boliviassa, Chilessä ja Perussa, joissa Diablada on merkittävässä osassa tärkeiden festivaalien yhteydessä omaten näin vahvaa isänmaallista tuntua, tanssin alkuperä on väittelynaihe niin historioitsijoiden kuin vallanpitäjienkin keskuudessa.lähde?

Myös muualla, kuten Argentiinassa, Yhdysvalloissa ja Itävallassa on löydettävissä Diabladaksi kutsuttuja tansseja. Esimerkiksi Ecuadorissa toteutetaan Diablada pillareñaksi kutsuttua tanssia.lähde?