Design from Finland -merkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyinen Design from Finland -merkki
Nykyinen Design from Finland -merkki

Design from Finland-merkki on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä rekisteröity yhteisömerkki. Merkki osoittaa suomalaisen designin taustalla olevan suunnittelun, muotoilun, tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä suomalaisten innovaatioiden alkuperän. Merkki voidaan myöntää hakemuksesta käytettäväksi Suomalaisen Työn Liiton jäsenyhteisön tuotteissa, tuoteryhmissä, yksilöidyissä nimetyissä palveluissa tai niiden yhdistelmissä, joissa muotoilu on ollut keskeisessä asemassa ja jotka täyttävät säännöissä mainitut vaatimukset[1]. Design from Finland -merkin käyttöoikeuden myöntää kolmeksi vuodeksi kerrallaan hakemusten perusteella alan asiantuntijoista koottu puolueeton Design from Finland -toimikunta. Merkin käyttöoikeuteen vaadittavat tiedot tarkistetaan yrityksiltä vuosittain. Käyttöoikeus on voimassa kolme vuotta kerrallaan, jonka jälkeen sitä täytyy hakea uudestaan. Toimikunta voi poikkeuksellisesti myöntää merkin myös lyhyemmäksi ajaksi.[2] Merkki on myönnetty yli 690 tuotteelle tai palvelulle (tilanne joulukuussa 2021).

Aikaisempi, vuonna 2011 julkaistu Design from Finland -merkki oli käytössä 2011–2013.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Design from Finland -merkki on syntynyt tarpeesta tehdä muotoilu menestystekijänä näkyväksi. Merkki otettiin käyttöön elokuussa vuonna 2011. Alun perin merkin suunnittelukilpailun voitti vuonna 2011 merkki, jossa oli käytetty Suomen ääriviivoja yhdistettynä lippumaiseen elementtiin. Merkki oli käytössä vuosina 2011–2013. Loppuvuodesta 2013 Design from Finland -merkki uudistettiin jäsenyritysten toiveesta. Uuden tummansinisen pyöreän merkin on suunnitellut suunnittelutoimisto Werklig.

Kelpoisuusvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Design from Finland -merkkiä hakevan yrityksen tulee olla Suomalaisen Työn Liiton jäsen tai hakea samanaikaisesti jäsenyyttä. Tämän lisäksi yrityksen pääkonttorin tulee sijaita Suomessa ja yrityksellä tulee olla Y-tunnus. Hakijalla tulee olla osoitettavissa liikevaihtoa ainakin yhdeltä tilikaudelta. Toimikunta voi myöntää merkin tapauskohtaisesti yhdeksi vuodeksi yritykselle, jolla ei ole vielä osoittaa yhden tilikauden liikevaihtoa, jos muut edellytykset täyttyvät.

Design from Finland -merkin omaavat tuotteet ja palvelut on suunniteltu Suomessa. Moni tuote on myös valmistettu Suomessa, mutta merkin saaminen ei edellytä tuotteiden valmistusta Suomessa.[1]

Myöntämisperusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Design from Finland -merkki voidaan myöntää tuotteille ja palveluille, jotka on muotoiltu Suomessa, ja voidaan osoittaa että muotoiluun on investoitu ja sen tuloksena tuotteen/palvelun asiakkaalle tuottama lisäarvo sekä erottautumis- ja kilpailukyky on kasvanut. Muotoilupanostus on voinut tapahtua yrityksen sisällä olevan muotoilijan/muotoilutiimin toimesta tai ulkopuolelta ostettuna muotoiluosaamisena. Yrityksen tulee myös osoittaa, että muotoiluinvestoinnilla on aikaansaatu liiketoiminnallisia hyötyjä. Tämän lisäksi yrityksen tulee osoittaa että tuotteen/palvelun käyttäjien tarpeet on otettu huomioon muotoiluprosessissa. Käyttäjälähtöisyys onkin yksi keskeisimpiä merkin myöntämiskriteereitä. [3] Käyttöoikeuden myöntämiseen vaikuttavat lisäksi mm. designista vastaavan henkilön koulutus ja kokemus. Design from Finland -merkkiä hakevilta yrityksiltä edellytetään, että ne viestivät avoimesti tuotantoketjunsa rakenteesta ja valmistusmaasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Design from Finland -merkin säännöt suomalainentyo.fi. Viitattu 19.12.2017.
  2. Design from Finland -merkin säännöt suomalainentyo.fi. suomalainentyo.fi. Viitattu 19.12.2017.
  3. Design from Finland-merkki suomalainentyo.fi. suomalainentyo.fi. Viitattu 19.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]