Denis Johnson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Denis Johnson (s. 1949 München) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tuotantonsa käsittää runoja, näytelmiä, novelleja sekä romaaneja.

Denis Johnson pyrkii välttelemään julkisuutta mahdollisimman paljon. Hän on opiskellut Iowan yliopistossa ja on kolmatta kertaa naimisissa. Nykyisen puolisonsa Cindy Leen kanssa hänellä on kolme lasta.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnsonin tunnetuin teos on väljästi omaelämäkerrallinen novellikokoelma Jeesuksen poika (Jesus Son) joka ilmestyi vuonna 1992. Teos liikkuu synkkien aiheiden parissa. Siinä kuvaillaan päihderiippuvuutta, väkivaltaa ja tuhoisia ihmissuhteita sekä niiden taustalla olevaa yksinäisyyttä. Yhdysvalloissa ja Britanniassa teoksella on kulttimaine ja siitä tehdyssä elokuvasovituksessa näyttelevät Dennis Hopper, Jack Black, Holly Hunter ja kirjailija.

Vuonna 2007 Denis Johnson julkaisi yli 20 vuotta kirjoittamansa romaanin Tree of Smoke, joka käsittelee Vietnamin sotaa. Kirjaa kuvailtiin heti mestariteokseksi: The New York Times valitsi kirjan yhdeksi vuoden kirjoista. Teos voitti ilmestymisvuonnaan National Book Awardin.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]