Denis Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Denis Johnson (1949 München25. toukokuuta 2017[1]) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tuotantonsa käsitti runoja, näytelmiä, novelleja sekä romaaneja.

Denis Johnson pyrki välttelemään julkisuutta mahdollisimman paljon. Hän opiskeli Iowan yliopistossa ja oli kolme kertaa naimisissa. Kolmannen puolisonsa Cindy Leen kanssa hänellä oli kolme lasta.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnsonin tunnetuin teos on väljästi omaelämäkerrallinen novellikokoelma Jeesuksen poika (Jesus’ Son), joka ilmestyi vuonna 1992. Teos liikkuu synkkien aiheiden parissa. Siinä kuvaillaan päihderiippuvuutta, väkivaltaa ja tuhoisia ihmissuhteita sekä niiden taustalla olevaa yksinäisyyttä. Yhdysvalloissa ja Britanniassa teoksella on kulttimaine ja siitä tehdyssä elokuvasovituksessa näyttelevät Dennis Hopper, Jack Black, Holly Hunter ja kirjailija.

Vuonna 2007 Denis Johnson julkaisi yli 20 vuotta kirjoittamansa romaanin Tree of Smoke, joka käsitteli Vietnamin sotaa. Kirjaa kuvailtiin heti mestariteokseksi: The New York Times valitsi kirjan yhdeksi vuoden kirjoista. Teos voitti ilmestymisvuonnaan National Book Awardin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Denis Johnson, Author of ‘Jesus’ Son,’ Dead at 67 The New York Times. 26.5.2017. Viitattu 26.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]