Dead Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dead Man
Ohjaaja Jim Jarmusch
Käsikirjoittaja Jim Jarmusch
Tuottaja
Säveltäjä Neil Young
Kuvaaja Robby Müller
Leikkaaja Jay Rabinowitz
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Miramax
Ensi-ilta
  • Ranska 26. toukokuuta 1995
  • Yhdysvallat 10. toukokuuta 1996
  • Suomi 16. elokuuta 1996
Kesto 121 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 9 milj. dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dead Man on Jim Jarmuschin ohjaama ja käsikirjoittama vuonna 1995 ilmestynyt lännenelokuva. Täysin mustavalkoisen elokuvan pääosia esittävät muun muassa Johnny Depp, amerikkalainen alkuperäiskansalainen Gary Farmer ja Robert Mitchum. Musiikin elokuvaan on tehnyt Neil Young. Elokuvassa on monia lauseita ja vitsejä makahin, creen ja siksikan kielillä, joita ei ole käännetty englannin kielelle.

Elokuvassa kirjanpitäjä William Blake (Johnny Depp) matkaa Machine-nimiseen kylään etsimään töitä. Kylässä hän sotkeutuu murhaan ja tulee myös itse ammutuksi. Blake lähtee pakomatkalle ja saa matkakumppanikseen natiiviamerikkalaisen heimostaan häädetyn Nobodyn, joka uskoo Blaken olevan kuuluisa runoilija William Blake. Nobody auttaa Blakea selviytymään erämaassa, joka osoittautuu vaaralliseksi monien yrittäessä saada Blakea kiinni löytöpalkkion toivossa. Selviytymisen toivossa Blake muuttuu lainsuojattomaksi tappajaksi ja jättää entisen elämänsä taakseen.

Natiivi-amerikkalaiset elokuvassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti natiivi-amerikkalaiset kuvataan villeinä, brutaaleina tai parantajan hahmoina, jotka eivät toimi elokuvan keskiössä. Ohjaaja Jarmuschille oli tärkeää päästä eroon Hollywoodin stereotyypeistä, jotka koskivat natiivi-amerikkalaisten hahmoja. Hän loi hahmon natiivi-amerikkalaiselle Gary Farmerille, joka tekee Nobodysta yhden mielenkiintoisimmista hahmoista elokuvassa. Nobody esitetään aluksi stereotyyppisesti parantajana, joka pelastaa Blaken, mutta elokuvan edetessä hänen hahmonsa osoittautuu mutkikkaaksi. Elokuvassa esiintyy myös monia kohtauksia, joissa puhutaan creen tai siksikan kielillä, joita ei ole käännetty englannin kielelle. Tämän lisäksi elokuva nostaa kohtauksillaan esille eurooppalaisten invaasion tuhoisaa vaikutusta natiivi-amerikkalaisten heimoihin.