David Nicholls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Nicholls Moskovan kansainvälisillä kirjamessuilla vuonna 2011.

David Nicholls (s. 30. marraskuuta 1966) on englantilainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän oli yksi suositun Rimakauhua ja rakkautta -televisiosarjan käsikirjoittajista.

Nicholls kiinnostui näyttelemisestä jo nuorena ja oli mukana koulunäytelmissä. Hän pääsi Bristolin yliopistoon opiskelemaan englantia ja draamaa. Hän valmistui vuonna 1988. Valmistumisensa jälkeen hän muutti New Yorkiin opiskelemaan näyttelijäksi. Valmistuttuaan hän näytteli nimellä David Holdaway enimmäkseen sivuosia muun muassa Lontoon Royal National Theatressa.

Vuonna 2003 ilmestyi Nichollsin ensimmäinen romaani Kaikki peliin. Romaani on humoristinen kertomus nuoresta opiskelijapojasta Brianista, joka haluaa tehdä vaikutuksen unelmiensa naiseen ja ilmoittautuu televisiossa esitettävään yliopistojen tietokilpailuun.

Nichollsin menestysteos Sinä päivänä ilmestyi vuonna 2009 (suomeksi vuonna 2011). Se oli tekijänsä kolmas romaani. Romaani kertoo 15. heinäkuuta 1988 toisensa tapaavista Emmasta ja Dexteristä ja seuraa heidän elämäänsä seuraavat kaksikymmentä vuotta. Teoksesta on tehty myös vuonna 2011 ilmestynyt elokuvasovitus, jonka pääosia näyttelivät Anne Hathaway ja Jim Sturgess.

Kummassakin suomennetussa teoksessaan Nicholls kuvaa opiskeluelämää, oman tien etsimisen ja aikuistumisen vaikeutta ja brittiläisen yhteiskunnan luokkaeroja.

Toinen romaani, nimeltään The Understudy, ilmestyi vuonna 2005. Se on ilmestynyt suomeksi vuonna 2014 nimellä Varamies. Teos kertoo näyttelijöistä ja teatterintekemisen vaikeudesta.

Romaanin Sinä päivänä saama suurmenestys oli kirjailijalle itselleen taakka. Hän totesi poteneensa viisi vuotta valkoisen paperin kammoa. Uusi teos, romaani nimeltään Yhtä matkaa ilmestyi vuonna 2014. Se on kertomus viisikymppisestä Douglasista, joka yrittää ehkä liikaakin pelastaakseen avioliittonsa.[1]

Nicholls käsikirjoitti lokakuussa 2020 Yle TV1:llä alkaneen neliosaisen tv-sarjan Jäähyväisten kesä.[2]

Suomennetut teokset[3]

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Sinä päivänä, 2011, suom. Sauli Santikko (One Day, 2009)
  • Kaikki peliin, 2012, suom. Sauli Santikko (Starter For Ten, 2003)
  • Varamies, 2014, suom. Sauli Santikko (The Understudy, 2005)
  • Yhtä matkaa, 2014, suom. Inka Parpola (Us, 2014)
  • Suloinen suru, 2019, suom. Antero Tiittula (Sweet Sorrow, 2019)
  • Melkein perillä, 2024, suom. Oona Nyström (You Are Here, 2024)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.