David Copperfield (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
David Copperfield
David Copperfield
Alkuperäisen sarjan kansikuva
Alkuperäisen sarjan kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Charles Dickens
Kuvittaja Hablot Knight Browne (Phiz)
Kansitaiteilija Hablot Knight Browne (Phiz)
Kieli englanti
Julkaistu 1850
Sivumäärä 721
Suomennos
Suomentaja Waldemar Churberg
Julkaistu 1879, myöhemmin useita painoksia
Edeltävä Dombey ja poika
Seuraava Kolea talo
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

David Copperfield on Charles Dickensin romaani, joka ilmestyi 1850.[1] Useimpien Dickensin romaanien tavoin se ilmestyi aluksi sarjana. David Copperfield on niin kutsuttu kasvuromaani, joka seuraa päähenkilön elämää syntymästä lähtien. Monet sen tapahtumat ovat peräisin Dickensin omasta elämästä, ja sanotaankin että se on Dickensin romaaneista omaelämäkerrallisin. Vuodelta 1867 olevan painoksen alkusanoissa Dickens kirjoittaa: "... kuten monilla rakastavilla vanhemmilla, minullakin on sisimmässäni lempilapsi. Hänen nimensä on David Copperfield."[2]

Kirjan ensimmäinen suomennos julkaistiin vuonna 1879 Waldemar Churbergin suomentamana. Kirjasta on tehty myös uudempia käännöksiä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

David syntyy Skotlannin Blunderstonessa. Hänen äitinsä on jäänyt leskeksi kuusi kuukautta ennen Davidin syntymää ja pitää yksin huolta suuresta Rookery-talosta. Seitsemän vuoden päästä Davidin äiti avioituu Edward Murdstonen kanssa. Edward lähettää Davidin pian ankaraan Salem Housen kouluun lähelle Lontoota. Vieraillessaan kotona loman aikana hän kuulee äitinsä olevan raskaana.

Frank Reynoldsin Emily ja David

Davidin äiti ja vauva kuitenkin menehtyvät pian synnytyksen jälkeen ja Davidin isäpuoli päättää lähettää Davidin viinipullotehtaalle, jossa on osaomistajana. Davidin olosuhteet tehtaalla ovat huonot ja lopulta hän päättää karata isän tädin, Miss Betseyn luokse. Matkalla häneltä huijataan matkalaukku mutta hän onnistuu lopulta pääsemään perille Doveriin. Miss Betsey Trotwood käy pitkän huoltajuuskiistan Murdstonien kanssa ja saa lopulta pojan huoltajuuden.

Saadakseen Davidille hyvän elämän hänen tätinsä lähettää hänet tohtori Strongin kouluun. David valmistuttua hän kosii Dora Spenlow'ta. David on köyhä, joten hänen avioliittoaan Doran kanssa yritetään estellä mutta lopulta he avioituvat. Dora osoittautuu todella huonoksi taloudenpitäjäksi mutta David rakastaa häntä siitä huolimatta.

Doran menehtyessä sairauteen David on surullinen ja lähtee matkustelemaan Sveitsiin ja Italiaan. Matkan aikana hän kehittyy kirjailijana ja julkaisee ensimmäisen kirjansa. Kolmen vuoden päästä hän palaa kotiin ja rakastuu Agnesiin mutta on varma, että tämä ei voisi mitenkään rakastaa häntä. Copperfield kuitenkin tunnustaa rakkautensa, jolloin Agnes kertoo aina rakastaneensa häntä ja he menevät naimisiin ja saavat kolme lasta, joista yksi nimetään Davidin tädin mukaan Betseyksi.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • David Copperfield: Teoksen päähenkilö, jonka kutsumanimiä ovat muun muassa Davy, Trot, Daisy ja Doady.
 • Clara Copperfield: Davidin äiti, joka jää leskeksi kuusi kuukautta ennen Davidin syntymää. Hän työskenteli aikaisemmin kotiopettajattarena.
 • Clara Peggotty: Copperfieldin perheen palvelustyttö ja Davidin elinikäinen ystävä, häntä kutsutaan usein pelkällä sukunimellään.
 • Betsey Trotwood: Davidin isän täti, josta tulee myöhemmin hänen huoltajansa.
 • Edward Murdstone: Davidin isäpuoli, joka lähettää hänet tehtaaseen töihin.
 • Jane Murdstone: Edwardin sisar, joka pitää Davidia huonokäytöksisenä, "vailla tapoja".
 • Dora Spenlow: Davidin ensimmäinen vaimo, joka kuolee pitkäaikaiseen sairauteen.
 • Daniel "Dan" Peggotty: Pegottyn veli, joka työskentelee kalastajana.
 • Emily (Pikku Emily): Danielin sisarentytär, johon Copperfield oli pienenä ihastunut.
 • Richard Babley: Neiti Trotwoodin kanssa asuva mies, jolla on ongelmia mielenterveytensä kanssa. Hän kertoo Davidille usein tarinoita Kaarle I: stä.
 • Agnes Wickfield: Davidin toinen vaimo, jonka kanssa David on ollut hyvä ystävä lapsuudesta lähtien.[3]
 • Uriah Heep: Teoksen jälkimmäisen osan antagonisti, toimii ensin Agnes Wickfieldin isän sihteerinä ja myöhemmin liikekumppanina.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b David Copperfield kirjasampo.fi. Viitattu 13.9.2019.
 2. Alkusanat vuoden 1867 painokseen Luettu 6.1.2009.
 3. Charles Dickens: David Copperfiel I ja II- David Copperfield nuoremman elämäkertomus ja kokemukset. Suomentanut Waldemar Churberg. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Project Gutenberg, 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta David Copperfield (romaani).
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.