Darwinin palkinto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo palkinnosta. Darwin Awards on myös elokuva.

Darwinin palkinto (engl. Darwin Awards) on yhdysvaltalaisen tieteilijän Wendy Northcuttin keksimä, luonnontieteilijän ja evoluutioteorian isän Charles Darwinin mukaan nimetty internetissä myönnettävä ironinen palkinto. Se myönnetään Homo sapiens -lajin yksilölle, joka on poistanut perimänsä ihmislajin geenipoolista "erityisen typerällä tavalla" ja parantanut näin ihmislajin pitkäaikaisia selviytymismahdollisuuksia. Perimänsä voi poistaa geenipoolista esimerkiksi kuolemalla tai steriloimalla itsensä. Myös vahingossa tapahtunut sterilointi hyväksytään. Mikäli tapahtuman aikana kuolee viattomia sivullisia, joiden perimä geenipoolissa olisi mahdollisesti ollut hyödyksi, palkintoehdokas hylätään. Kaupunkilegendojen päätymistä palkituiksi pyritään välttämään.lähde?

Suomalaisia ehdokkaita palkinnon saajaksi on ollut kaksi.lähde? Vuonna 1996 ehdokkaaksi pääsi mies, joka jäi ratapihalla kemikaalivaunun alle irrotettuaan sen junasta turvamääräysten vastaisesti junan liikkuessa.lähde? Vuonna 2001 ehdokkaana oli mies, joka istui keskiyöllä keskellä moottoritietä tarkoituksenaan pysäyttää ohiajava auto. Mies kuoli auton ajettua hänen ylitseen.lähde?

Edellytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta henkilö voisi päätyä ehdokkaaksi Darwinin palkintojen listalle, hänen on täytettävä joitakin ehtoja:lähde?

  • Kuollut tai kyvytön lisääntymään
Ehdokkaalla saa olla aiempia lapsia, mutta hänen tulee olla tapahtuneen seurauksen steriili tai kuollut. Kunniamainintaan tarvitaan ainoastaan tilanne, jossa tällaiset seuraamukset olisivat olleet todennäköisiä.
  • Harkintakyvyn pettäminen
Ehdokkaan saavutuksen on oltava osoitus ainutlaatuisesta tai suorastaan sensaatiomaisesta ajattelemattomuudesta. Näin ollen tavanomaiset, mutta silti typerät toiminnot kuten esimerkiksi sängyssä tupakointi eivät kelpaa. Vastakkaisena esimerkkinä tupakoinnin aiheuttama itsesyttyminen tapauksessa jossa henkilön ihoa oli hoidettu tulenaralla parafiinipohjaisella voiteella ja henkilölle oli nimenomaan teroitettu tupakointikieltoa on kelvannut.[1] Tällä ylläpidetään ehdokkaiden viihdearvoa.
  • Oma-aloitteisuus
Ehdokkaan on hankkiuduttava kohtalokkaaseen tilanteeseen oman toimintansa tuloksena. Siihen ei saa olla muiden henkilöiden myötävaikutusta.
  • Syyntakeisuus
Ehdokas ei saa olla tapahtumahetkellä alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Hänellä ei saa olla todettua mielenterveysongelmaa ja hänen on oltava täysi-ikäinen. Kuitenkin joissakin tapauksissa on mukana ollut ehdokkaita, jotka ovat juopuneita tapahtumahetkellä.
  • Varmistettavuus
Kohtalokkaan tapahtuman on oltava dokumentoitu niin, että se voidaan varmistaa todella tapahtuneeksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.