Dario Cioni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dario David Cioni (s. 2. joulukuuta 1974 Reading) on italialainen maantiepyöräilijä, joka kilpaili ammattilaisena vuosina 2000–2011.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastopyöräilijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cioni aloitti uransa ammattilaisena maastopyöräilijänä 19-vuotiaana. Hänet valittiin Italian joukkueeseen maastopyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuihin ja hän sijoittui 10. Cioni jatkoi uraansa ja sijoittui maastopyöräilyn maailmancupissa useasti viiden parhaan joukkoon. Hänen paras sijoituksensa on toinen sija vuoden 1996 St Wendelin osakilpailusta. Cioni osallistui myös muutamiin cyclo-cross-kilpailuihin 1990-luvun lopulla.

Maantiepyöräilijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 Cioni valittiin Mapei-Quick Step Pro Development Team -joukkueeseen. Hänen joukkuetovereitaan olivat muun muassa Filippo Pozzato, Fabian Cancellara, Michael Rogers ja Charlie Wegelius. Cionin tarkoituksena oli hyödyntää maantieharjoittelua maastopyöräilyssä. Hän tähtäsi erityisesti menestykseen vuoden 2000 kesäolympialaisissa. Cionia ei kuitenkaan valittu joukkueeseen ja hän päätti keskittyä maantiepyöräilyyn. Ensimmäisellä kaudellaan maantiepyöräilijänä Cioni voitti etapin Slovenian ympäriajossa ja sijoittui toiseksi Normandian ympäriajon etapilla. Hän osallistui myös Espanjan ympäriajoon Vuonna 2001 Cioni voitti ensimmäisen etappikilpailunsa, Portugalissa ajettavan Vuelta Minho -kilpailun. Kaudeksi 2003 hän siirtyi Fassa Bortolo -talliin, mutta ei saavuttanut kauden aikana merkittävämpiä voittoja.

Kaudella 2004 Cioni teki läpimurtonsa aika-ajajana ja mäkiajajana. Alkukaudesta ajettavassa Tour de Romandie -kilpailussa hän sijoittui kokonaiskilpailun viidenneksi. Italian ympäriajon kokonaiskilpailussa hän oli neljäs ja Sveitsin ympäriajossa kolmas. Hänet valittiin myös Italian joukkueeseen maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuihin. Cioni ei kuitenkaan saanut osallistua kilpailuun, koska hänen hematokriittiarvonsa oli liian korkea. Cioni oli tietoinen synnynnäisesti korkeasta hematokriittiarvostaan, mutta hän ei kuitenkaan ollut anonut Italian pyöräilyliitolta poikkeuslupaa, koska arvo ei ollut systemaattisesti yli sallitun rajan, mutta oli jatkuvasti sen lähettyvillä. Kansainvälinen pyöräilyliitto antoi jatkotutkimusten perusteella lokakuussa 2004 Cionille poikkeusluvan kilpailla vaikka hänen hematokriittiarvonsa on yli sallitun.

Kaudella 2005 Cioni siirtyi vasta perustettuun Liquigas-Bianchi-joukkueeseen. Hänen parhaaksi saavutuksekseen tallissa jäi toinen sija vuoden 2005 Italian ympäriajon neljännellä etapilla. Seuraavana vuonna hän sijoittui kuudenneksi Tour de Romandiessa. Kausiksi 2007 ja 2008 Cioni siirtyi Predictor-Lotto talliin, kaudeksi 2009 ISD-Danieli talliin ja kausksi 2010–2011 Team Sky talliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dario Cioni