Dag Hammarskjöld invert

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dag Hammarskjöld invert -nimellä tunnettu virhepainama.

Dag Hammarskjöld invert (”Dag Hammarskjöld kääntö”) on nimitys, jota käytetään Yhdysvaltain postilaitoksen 23. lokakuuta 1962 julkaisemasta neljän sentin arvoisesta Dag Hammarskjöldia kuvaavasta postimerkistä. Kuvassa on Hammarskjöld taustallaan YK:n rakennuksia. Kyseessä on virhepainama, jossa keltainen taustaväri on painettu merkkiin väärinpäin. Merkki tunnetaan myös nimellä ”Day's Folly” (”Dayn hölmöys”) silloisen postilaitoksen johtajan J. Edward Dayn mukaan. Day tilasi tahallaan uusintapainoksen virhepainamasta välttääkseen merkin tulemisen keräilyharvinaisuudeksi.[1] Lisätilaus virhepainamasta tehtiin 16. marraskuuta.

Postimerkki painettiin Giorin painossa 200 merkin laatoilla. Merkin suunnitteli Herbert Sanborn ja kaiversi C. A. Brooks. Virhepainamaa painettiin kaikkiaan 40,27 miljoonaa ja normaaliversiota 121,44 miljoonaa kappaletta.[2]

Ei ole tiedossa paljonko alkuperäistä virhepainamaa painettiin ja sitä ei pysty erottamaan uusintapainoksesta kuin varhaisen postileiman perusteella. Nämä varhaiset leimaukset ja merkin alkuperäiset ensipäivän kuoret ovat arvokkaita keräilykohteita[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Breen: Dag Hammarskjold Invert Issue stamps.about.com. Viitattu 2.11.2012.
  2. Chuck Matlack: United States Dag Hammarskjöld On Stamps. Viitattu 2.11.2012.
  3. The Dag Hammarskjold invert stamp error stampcollectingblog.com. Viitattu 2.11.2012.